Sfântu Gheorghe marchează astăzi 63 de ani de la eliberare

Sâmbătă a avut loc la Sfântu Gheorghe o manifestare militaro- religioasă, pentru marcarea a 63 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia străină, transmite corespondentul AMOS News. La manifestare au luat parte, printre alţii, prefectul şi subprefectul de Covasna, Gyorgy Ervin şi respectiv Ioan Ursache, deputatul PD Covasna Petre Străchinaru, precum şi alte oficialităţi locale. Manifestarea sa desfăşurat în centrul oraşului, în faţa Primăriei, unde s-au depus şi coroane, în dreptul plăcuţei comemorative ce aminteşte de momentul 8 august 1944.

În luptele din primele zile ale lunii septembrie 1944, desfăşurate în apropierea oraşului Sfântu Gheorghe, trupele române au fost sprijinite de românii localnici. În luptele din preajma oraşului, au căzut generalul Grigore Bălan, locotenentul David Păiş şi mulţi alţii.

Oraşul Sfântu Gheorghe a fost eliberat la 8 septembrie 1944, de ziua naşterii Maicii Domnului, moment de o deosebită importanţă pentru istoria acestei urbe, atât de încercate de vitregiile vremii. A fost primul oraş eliberat din teritoriul ocupat. În onoarea acestui important eveniment, primul document emis de primăria românească, reinstalată în Sfântu Gheorghe la 10 septembrie 1944, a fost propunerea ca trei dintre străzile să se numească: Strada Sfânta Maria, Strada 8 septembrie 1944, Strada Vânătorilor.
Propunerea era motivată astfel: "În ziua de 8 septembrie 1944 (Sfânta Maria Mică), Vânătorii de munte au eliberat oraşul Sfântu Gheorghe de sub ocupaţia străină". Eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe a fost un simbol al libertăţii redobândite pentru toti românii, şi pentru cei rămaşi pe loc, dar şi pentru cei ce se întorceau în zonă, după patru ani de refugiu.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, nu a luat parte la manifestare.

domeniu: 
categorie: 
Autor: