Sfântul Grigorie de Nyssa sărbătorit la Biserica 'Domniţa Bălaşa' din Bucureşti

La Biserica „Domniţa Bălaşa” din Capitală sute de credincioşii au participat, în această dimineaţă, la Sfânta Liturghie închinată Sfântului Ierarh Grigorie de Nyssa, ale cărui sfinte moaşte sunt păstrate în sfântul lăcaş. Slujba a fost săvârşită, aici, de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Sfântul Grigorie, Episcopul Nisei este unul dintre marii părinţi capadocieni ai Bisericii, alături de fratele său Sfântul Vasile cel Mare şi de Sfântul Grigorie de Nazianz.

Prin opera şi gândirea sa este unul dintre cei mai erudiţi teologi din secolul al IV-lea şi este considerat chiar “Părinte al misticii”, a spus Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

„A fost preocupat foarte mult de urcuşul duhovnicesc al omului spre Împărăţia lui Dumnezeu. Poate fi caracterizat ca un om care avea o neostoită sete de cunoaştere a lui Dumnezeu, dar conştientiza în acelaşi timp neputinţa omului de a ajunge vreodată la capătul Necuprinsului Dumnezeiesc. Sfântul Grigorie de Nyssa a căutat prin lucrările sale, dar şi prin viaţa sa petrecută în rugăciune să se afle pe drumul acesta care urcă spre Dumnezeu prin practicarea virtuţii. Şi spune El foarte frumos că virtutea, adică săvârşirea binelui, este o mişcare permanentă continuă a omului spre Dumnezeu”.

Moaştele Sfântului Ierarh Grigorie de Nyssa au fost aduse la Biserica „Domniţa Bălaşa” în urmă cu 41 de ani din Grecia.

 

 

domeniu: 
categorie: