Sistemul românesc care furnizează servicii electronice a fost premiat la Geneva

Sistemul electronic national, lansat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in septembrie 2003 si accesibil pe Internet la adresa www.e-guvernare.ro, a primit, in cadrul Summitului Mondial pentru Societatea Informationala, premiul pentru 'cel mai bun continut digital' la sectiunea e-Government. 'Este o o­noare sa primim acest premiu, care ne obliga sa continuam programul de reforma digitala a Romaniei, al carei element central este sistemul electronic national, cel putin la aceleasi standarde care au fost apreciate astazi prin acordarea acestui premiu. Este cu atat mai mult un motiv de mandrie ca sistemul a fost dezvoltat de romani, de companii din tara, ceea ce demonstreaza nivelul de competenta in domeniul dezvoltarii de software'a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, dupa primirea premiului.

www.e-guvernare.ro este al doilea proiect romanesc care a primit in anul 2003 recunoasterea internationala, sistemul electronic de achizitii publice fiind nominalizat ca exemplu de buna practica la nivel european la Conferinta la nivel inalt pe tema e-Government, desfasurata in vara acestui an in Italia si organizata de Comisia Europeana.

Ceremonia de decernare a Premiilor Summitului Mondial a avut loc ieri seara, la Geneva, ca parte a Summitului Mondial pentru Societatea Informationala, cel mai mare eveniment din domeniu, organizat de Natiunile Unite prin Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor. Au fost premiate 40 de proiecte, considerate cele mai avansate din punctul de vedere al dezvoltarii continutului digital, selectate dintre 800 de aplicatii inscrise in concurs de 136 de tari din intreaga lume.

Concursul s-a desfasurat pe 8 sectiuni, pentru fiecare dintre acestea fiind alese cele mai bune 5 proiecte. Sistemul romanesc premiat la categoria e-Government a fost dezvoltat printr-un parteneriat intre Softwin si Microsoft Romania, care au castigat licitatiile pentru doua proiecte pilot realizate de MCTI in 2002.

Premiile Summitului Mondial au fost create considerandu-se ca Societatea Informationala va ramane doar un concept gol atata vreme cat ia in considerare numai tehnologiile utilizate, accesul la acestea, si nu continutul digital existent, care este, de fapt, cel care valorifica potentialul tehnologiilor de comunicatii si informatie, cel care aduce valoare adaugata si serveste direct utilizatorilor. Competitia s-a bazat pe experienta organizarii in ultimii ani a concursului european EUROPRIX si si-a propus sa sublinieze ca o mai mare atentie va trebui acordata in
viitor dezvoltarii de continut digital, nu numai a introducerii tehnologiilor si asigurarii accesului la acestea. Premiile Summitului Mondial pentru Societatea Informationala sunt organizate sub inaltul patronaj al Presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, Cancelarului federal al Austriei, Wolfgang Sch?si al Presedintelui Senegalului, Abdoulaye Wade.Mai multe detalii despre concurs sunt disponibile la adresa www.wsa-award.org.

domeniu: 
categorie: