Spectacol extraordinar dedicat sopranei Virginia Zeani

Vineri, 13 mai (19.00), iubitorii genului liric au ocazia să participe la o seară deosebită la Opera Naţională Bucureşti: reprezentaţia cu opera semnată de P.I. Ceaikovski – „Evgheni Oneghin” va fi dedicată Virginiei Zeani, artistă de talie internaţională, una dintre cele mai apreciate voci lirice europene ale secolului XX. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa sopranei.

În anul 1946, în urma unei serii de concerte, Virginia Zeani a fost remarcată de presa vremii ca o tânără voce având calităţi excepţionale. Ca urmare a acestor aprecieri, a plecat în Italia, unde a studiat cu tenorul Aureliano Pertile, abordând cu acest prilej repertoriul de belcanto. Debutul său în rolul Violetta din „La Traviata” de Giuseppe Verdi, în 1948, la Teatrul Duse din Bologna, a fost o revelaţie pentru întreaga lume a teatrului liric.

Acest debut i-a deschis drumul către o carieră internaţională excepţională, care a purtat-o pe mari scene ale lumii precum Teatro alla Scala din Milano, Opera di Roma, Metropolitan Opera din New York, în teatre de operă din Marea Britanie, Irlanda, Spania, Franţa, Portugalia, SUA etc. A cântat alături de personalităţi de seamă ale teatrului liric mondial precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Franco Corelli ş.a.

Repertoriul Virginiei Zeani, extrem de variat, a cuprins majoritatea rolurilor importante verdiene şi pucciniene, dar şi dificile partituri precum Tatiana din „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski sau Elsa din „Lohengrin” de Richard Wagner. De asemenea, a fost prima interpretă a rolului titular din opera „Alzira” (de Gaetano Donizetti), cu ocazia redescoperirii acestei opere în anul 1967, şi a abordat în egală măsură şi repertoriul contemporan.
 
Distribuţia spectacolului „Evgheni Oneghin” va reuni importanţi artişti ai ONB: Iordache Basalic, Teodor Ilincăi, Tina Munteanu, Oana Andra, Marius Boloş, Gabriela Drăguşin, Sorana Negrea (debut), Florin Diaconescu, Dan Indricău. Îşi vor da concursul orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu. Întreaga reprezentaţie se va desfăşura sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

Marţi, 24 mai, la ora 18.00, în Foaierul ONB, publicul este aşteptat la o nouă întâlnire cu Virginia Zeani, ce va avea loc cu prilejul lansării volumului „Canta che ti passa. Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu”, publicat de editura Galaxia Gutenberg.

Sâmbătă, 14 mai (19.00), un alt eveniment special îşi aşteaptă spectatorii, la Opera Naţională Bucureşti: “Rigoletto” (Giuseppe Verdi), cu participarea extraordinară a baritonului rus BORIS STATSENKO în rolul titular.

Baritonul rus Boris Statsenko a urmat studiile de canto la Conservatorul de Stat din Moscova şi este laureat a numeroase competiţii lirice, precum Concursul „Glinka” (1987), Concursul „Maria Callas” de la Atena (1989) şi Concursul „Ceaikovski” de la Moscova (1990).
În 1990 a devenit solist al Teatrului Mare din Moscova, unde a interpretat partituri dificile, precum rolul titular din opera „Evgheni Oneghin” (Piotr Ilici Ceaikovski) şi Giorgio Germont din „La Traviata” (Giuseppe Verdi). A cântat pe multe dintre scenele importante ale lumii, la Hamburg, Dresda, Berlin, Stuttgart, Frankfurt, Oslo, Amsterdam, Toulouse, Marsilia, Paris, Torino, Veneţia, Tokio ş.a.m.d.
 
Palmaresul său conţine mai mult de cinzeci de roluri din repertoriul de operă rus, german şi italian: Escamillo din „Carmen” (Georges Bizet), Enrico din „Lucia di Lammermoor” (Gaetano Donizetti), Don Giovanni din opera omonimă (Wolfgang Amadeus Mozart), Scarpia din „Tosca”, Marcello din „La Bohème”, Sharpless din „Madama Butterfly” (Giacomo Puccini), Amonasro din „Aida”, Rodrigo din „Din Carlos”, Rigoletto şi Nabucco din operele omonime (Giuseppe Verdi) ş.a.

Alături de invitatul special, îşi vor da concursul artiştii ONB: Marius Manea, Irina Iordăchescu, Horia Sandu, Sidonia Nica, Adriana Alexandru, Mihnea Lamatic, Daniel Filipescu, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Valentina Tudose, Adrian Ionescu, Ruxandra Ispas.  Vor evolua, de asemenea, orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu. Conducera muzicală a spectacolului îi va aparţine dirijorului Cornel Trăilescu.

domeniu: 
categorie: