În Spitalul Judeţean Buzău lumea intră ca-n cârciumă

Deşi plăteşte o căruţă de bani unei firme de pază, conducerea Spitalului Judeţean Buzău dar şi inspectorii din Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, cei care se ocupă de monitorizarea infecţiilor nozocomiale în unităţile spitaliceşti, nu sunt mulţumiţi de cum îşi fac treaba angajaţii societăţii respective. Zilnic, zeci de persoane încearcă şi de cele mai multe ori reuşesc şi intră în spital în afara orelor de vizită punând astfel în pericol sănătatea bolnavilor. Dacă în astfel de situaţii, oamenii din afara unităţii nu înţeleg riscul la care îşi expun rudele intrând la orice oră şi în orice condiţii în saloane, există cazuri în care personalul medical al spitalului se face responsabil de numărul crescut al vizitatorilor. O unitate spitalicească nu este asemenea oricărei alte instituţii unde fiecare intră şi iese ca la el acasă. Un număr crescut de vizitatori înseamnă un risc mai mare pentru pacienţi, pe fondul unei imunităţi scăzute putând apărea complicaţii sau chiar infecţii ce ar reprezenta un pericol pentru sănătatea celor internaţi. Paza într-o unitate spitalicească ar trebui să reducă numărul vizitatorilor în afara programului stabilit însă acest obiectiv este greu de atins în Spitalul Judeţean şi secţiile exterioare ale acestuia.
În urma unui control efectuat recent în Maternitatea Buzău de inspectorii din Direcţia de Sănătate Publică una dintre cele mai grave probleme identificate este cea legată de paza care lasă de dorit. Deşi serviciul este externalizat iar spitalul plăteşte bani grei unei firme de pază specializate rezultatele lasă de dorit. Inspectorii sanitari au întâlnit chiar în urma controlului grupuri de persoane străine ce intraseră cu uşurinţă în secţia de nou-născuţi, în blocul operator şi chiar la reanimare. Riscul apariţiei unor infecţii intraspitalceşti este crescut în asemenea condiţii. Un microb inofensiv pentru o persoană sănătoasă poate fi fatal unui copil născut prematur sau unui bolnav care a suferit o intervenţie chirurgicală.
Intrebat despre această situaţie, directorul Spitalului Judeţean Buzău medicul Stanciu Paraschiv a declarat că lucrurile nu stau ca la carte dintr-o serie de motive ce ţin atât de personalul serviciului de pază, de educaţia vizitatorilor cât şi de angajaţii din spital : « vizitele multiple nu fac bine nici pacientului în sine nici celor din jurul său. Nivelul infecţiilor nozocomiale creşte exponenţial cu numărul vizitatorilor. Acest lucru impune o restricţie şi mai mare la intrarea în spital lucru care trebuie realizat de firma de pază care trebuie să-şi identifice şi să-şi îndeplinească cu cît mai multă seriozitate atribuţiile. În acelaşi timp trebuie înţeleasă situaţia atât de vizitatori cât mai ales de personalul medical care sub o formă sau alta încurajează acest nivel ridicat de vizitatori în spital”

Paza în Spitalul Judeţean Buzău este asigurată de o firmă specializată, colaborarea datând de trei ani. Conducerea spitalului declară că deşi contractul nu este respectat în totalitate, lucrurile merg mai bine de la externalizarea serviciului cînd numărul de vizitatori era destul de ridicat. Totuşi, incidentele între agenţii de pază şi persoanele care încearcă prin orice căi să intre în spital sunt la ordinea zilei, nu întotdeauna personalul angajat făcându-şi treaba aşa cum o cere contractul. Directorul Stanciu Paraschiv declară că incidentele la uşa spitalului nu au lipsit de cînd a fost stabilită această colaborare : “Au fost incidente între cei de la pază şi vizitatori, au fost incidente între vizitatori şi personalul medical, nu de puţine ori personalul medical fiind agresat de vizitatori. Nu ascund şi faptul că au fost situaţii când din exces de zel s-au creat incidente din vina pazei sau a personalului angajat al spitalului ».

Zilnic, bolnavii pot fi vizitaţi în intervalul 14.00-16.00, timp de 15 minute. În afara acestor ore, cei care sunt nevoiţi să ajungă în secţii la rude trebuie să achite o taxă de zece mii de lei. Taxa nu permite însă nimănui să considere o unitate spitalicească un loc la fel ca oricare altul, în acest mod, sănătatea bolnavilor putând avea serios de suferit.

domeniu: 
categorie: