Spitalul de psihiatrie de la Poiana Mare va fi închis

“Am convenit cu ministrul Justiţiei Monica Macovei să facem demersuri să închidem spitalul de psihiatrie de la Poiana Mare, care din punctul nostru de vedere nu se justifică, în condiţiile în care consumă resurse şi care în loc să aducă beneficii, ne aduce piederi!”. Aceasta a fost declaraţia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, care a anunţat sâmbătă la Craiova închiderea spitalul de psihiatrie Poiana Mare, unde 17 oameni au murit de foame şi frig de la începutul anului 2004, iar alţi 84 de pacienţi au decedat din cauze similare pe parcursului anului 2003. Vizita ministrului Justiţiei, Monica Macovei, în urmă cu câteva luni la spitalul de psihiatrie de la Poiana Mare nu anunţa nimic bun pentru unitatea medicală, mai ales că după vizită nu s-a dat nici un răspuns clar în privinţa viitorului unităţii medicale.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj aşteptau dintr-o clipă în alta decizia responsabililor de la Bucureşti, iar răspunsul a venit sâmbătă, chiar din partea ministrului Eugen Nicolaescu, prezent la Craiova pentru a dezbate legile reformei în sănătate.

După adevărata tragedie petrecută în 2003 la Poiana Mare, Centrul de Resurse Juridice, organizaţie neguvernamentală care militează pentru protecţia drepturilor omului şi promovarea statului de drept, a adresat un urgent apel la mobilizarea
autorităţilor române, mass media şi cetăţenilor în vederea remedierii situaţiei.

Georgiana Pascu, manager de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice, a declarat: „acestor oameni nu le sunt satisfăcute cele mai elementare nevoi, sunt lipsiţi de tratament medical adecvat şi îngrijirea medicală primară de care au atâta nevoie.

Pacienţii sunt subnutriţi iar în depozitul de alimente am văzut doar conserve cu ghiveci de legume; sunt îmbrăcaţi în cămăşi de pijama rupte, cei mai mulţi fără pantaloni şi lenjerie de corp.

Frigul din saloane le agravează mult starea de sănătate, pentru că spitalul nu este încălzit iar temperatura de afară era în seara zilei de 20 februarie de –7 grade”, a mai declarat Georgiana Pascu.

Chiar în 2004, cînd s-au înregistrat un număr de 101 cazuri de pediculoză, D.S.P. Dolj, prin Inspecţia Sanitară de Stat, în urma controlului efectuat în luna ianuarie, a aplicat 11 sancţiuni şi 21 de avertismente pentru personalul medical mediu şi îngrijitori, iar directoarea spitalului a fost sancţionată cu 30 milioane lei.

Ministrul Sănătăţii de atunci, Ovidiu Brânzan, a dispus sancţionarea prin suspendarea din funcţie a directorului unităţii, dr. Florina Pesea, şi numirea cu delegaţie în această funcţie a unei persoane din afara unităţii.

Situaţia intolerabilă din spitalul Poiana Mare a fost făcută publică de mai multe ori în ultimii ani. În timpul regimului Ceauşescu în anii ‘70 şi ’80 spitalul era cunoscut drept unul dintre locaţiile în care dizidenţii erau internaţi şi reţinuţi împotriva voinţei lor.

După 1989, condiţiile inumane de trai şi lipsa tratamentelor medicale adecvate au devenit ilustrarea simbolică a situaţiei tragice în care se găsesc miile de oameni cu boli mintale internaţi în instituţii similare în toată ţara.

Reprezentanţi ai Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor Inumane sau Degradante au vizitat spitalul în 1995 şi 1999. Oficialii Ministerului Sănătăţii declarau atunci: „vom închide, treptat, Spitalul Poiana Mare, întrucât nu mai asigură condiţii acceptabile...”.

A fost nevoie de zeci de decese pentru ca această propunere să fie pusă din nou în discuţie, de această dată în comun, de miniştrii Justiţiei şi Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu ameninţă cu reforme dure şi rapide

domeniu: 
categorie: 
Autor: