Spitalul 'Sf. Spiridon' din Iaşi împlineşte 250 de ani de la înfiinţare

Spitalul 'Sf. Spiridon' din Iaşi, al doilea ca vechime din România, după Spitalul Colţea, împlineşte 250 de ani de la înfiinţare. Trei sute de asistenţi medicali şi-au anunţat participarea la festivităţile prilejuite de aniversare. Lucrările secţiunii asistenţi medicali au loc pe 13 decembrie, la Casa Sindicatelor, începând cu ora 9.00. Participanţii vor aborda teme precum 'Aspecte ale eticii si deontologiei asistentului medical în sistemul românesc şi european', 'Rolul asistentei medicale în educaţia nutriţională a pacientului diabetic', 'Cafeaua - risc sau beneficiu', 'Rolul echipei medic/asistent în succesul resuscitării cardio-respiratorii şi a terapiei postresuscitare'.

Principalul subiect îl constituie însă Codul de etică şi deontologie profesională a asistentului medical, nu mai puţin de cinci lucrări făcând referire la acest subiect.

'Este o temă de actualitate, iar în această perioadă se lucrează la Codul European de etică şi deontologie. Codul nostru, alături de cel din Croaţia, este luat ca model şi cred că este benefic ca asistenţii medicali să-l cunoască în amănunt. Sunt sigură că vor fi discuţii pe această temă şi ne aşteptăm ca participanţii să vină cu idei proprii care să ducă, în final, la îmbunătăţirea conţinutului. Pe de altă parte, mă simt foarte legată de acest spital, care cred că merită toată preţuirea. Lucrez aici de la vârsta de 18 ani şi mă voi întoarce la meseria de bază, cea de asistent medical, după încheierea mandatului la OAMMR', a declarat Liliana Iordache, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România.

În pauză, participanţii vor viziona piesa 'Vizită...'de Ion Luca Caragiale, iar manifestarea se va încheia cu 'Gânduri din suflet pentru voi' - lucrare prezentată de as. med. pr. Dorina Turcu de la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială a Spitalului 'Sf Spiridon'.

Spitalul 'Sf. Spiridon' Iaşi este, ca vechime, a doua unitate sanitară din ţară, după Spitalul Colţea din Bucureşti. Anual, spitalul primeşte peste 20 mii de pacienţi din zona Moldovei şi nu numai, iar în cele doua clinici de chirurgie se efectuează, zilnic, circa 70 de intervenţii. Tot Spitalul 'Sf. Spiridon' este deţinătorul unor premiere naţionale în multiple specialităţi.

Aici s-au realizat primul implant de cristalin, prima colangiografie transparietohepatică, primul drenaj extern percutan, cel mai mare număr de colecistopancreatografii retrograde endoscopice din ţară, prima angioplastie percutană, prima gastrostomie endoscopică, a doua colecistectomie laparoscopică din ţară, prima ablatie laparoscopică a unui chist de ovar, prima cardiomiotomie extramucoasă Heller laparoscopică, prima sutură laparoscopică a ulcerului perforat.

domeniu: 
categorie: