Spitalul TBC din Tr. Severin, la un pas de dezastru

Spitalul TBC a rămas oaia neagră a sistemului sanitar severinean. Pereti decojiţi, instalaţii sanitare distruse, saloane cu igrasie populate de bolnavi strânşi în jurul unor radiatoare. Aceasta este situaţia existentă în acest spital. Spitalul TBC din Drobeta Turnu Severin arată ca o clădire dezafectată şi nicidecum ca un spaţiu sanitar destinat îngrijirii unor bolnavi. Ani de-a rândul nu a mai fost investit nici un ban în aceast spital, care acum este pe punctul de a deveni o ruină. Conducerea Spitalului Judeţean a încercat anul acesta să rezolve măcar problema căldurii, asigurînd un program de furnizare a agentului termic timp de 8 ore pe zi, care, însă, este insuficient. Oamenii sunt nevoiţi să se îmbrace gros şi să-şi aducă de acasă radiatoare pentru a rezista pe perioada internarii.

’Au existat preocupări din partea noastră pentru a îmbunătăţi climatul unde locuiesc bolnavii, în sensul că a fost remediat integral acoperişul spitalului. Astfel, din acest punct de vedere nu mai sunt probleme de infiltraţii.... S-au realizat două lucruri foarte importante: acoperişul şi căldura, şi până în luna ianuarie inclusiv este asigurat tot stocul necesar’, a spus Augustin Popa, director economic la spitalul judetean din Drobeta Turnu Severin.

Avînd o capacitate de 170 de paturi, acest spital este singurul de profil din zonă. Pntru că tratamentul TBC implică o perioadă mai lungă de spitalizare, cadrele sanitare sunt nevoite să le permită bolnavilor să meargă acasă să-şi facă o baie şi să-şi schimbe lenjeria, pentru că în spital acest lucru este de-a dreptul imposibil. Odată cu venirea iernii, cei 130 de bolnavi internaţi acum sunt nevoiţi să înfrunte şi frigul. Promisiuni există, dar până ca acestea să devină realitate, bolnavii care ajung la Spitalul TBC sunt nevoiţi să înfrunte condiţii vitrege. Cu atât mai mult cu cât boala de plămâni necesită, pe lângă un tratament corespunzător, şi conditii igenice pe măsură, precum şi un confort termic adecvat.

domeniu: 
categorie: