Statul Major General a sărbătorit 148 de ani de la înfiinţare

În aula Ministerului Apărării, a avut loc, astăzi, adunarea festivă dedicată împlinirii a 148 de ani de la înfiinţarea Statului Major General. La activitate au participat Mihai Stănişoară, consilier prezidenţial, amiralul dr. Gheorghe Marin, şeful Statului Major General, Georgeta Gavrilă, secretarul general al Ministerului Apărării, parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ofiţeri activi, în rezervă şi în retragere din Statul Major General.

A fost prezentat Ordinul ministrului apărării prin care a fost conferită Statului Major General Emblema de Onoare a Armatei României "în semn de înaltă preţuire pentru activitatea desfăşurată ca structură centrală etalon în îndeplinirea misiunilor încredinţate şi contribuţia deosebită la afirmarea şi promovarea imaginii Armatei României".

Şeful Statului Major General le-a acordat Emblema de Onoare a Statului Major General maiorului Ioan Doru Sindie şi sergentului Mihai Cosmin Ceacâru pentru faptele deosebite de eroism săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor din Afganistan şi Irak.

De asemenea, pentru activitatea profesională şi servicii deosebite aduse structurilor militare, le-au fost conferite embleme de onoare şi de merit unor generali, ofiţeri, subofiţeri şi salariaţi civili din Statul Major General.

Maiorul Ioan Doru Sindie a acţionat, cu promptitudine şi curaj, pentru salvarea unui militar american, aflat într-un autovehicul incendiat de explozia unei maşini capcană, pe timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare în Afganistan, în ziua de 25 august 2007.

Sergentul Mihai Cosmin Ceacâru a coordonat activitatea de evacuare a fruntaşului Daniel Porumb dintr-un transportor amfibiu blindat, care s-a răsturnat într-o misiune de patrulare, pe 14 aprilie 2007, în regiunea Dhi Qar din Irak.

Emblemele de onoare sunt distincţii militare onorifice, care pot fi acordate de ministrul Apărării, de şeful Statului Major General, de alţi oficiali militari, pentru a răsplăti activitatea profesională şi meritele deosebite ale personalului armatei.

domeniu: 
categorie: