Stema austro-ungară a fostului judeţ Trei Scaune provoacă noi dispute în Covasna

Autoritatile locale covasnene, dar si reprezentantii locali ai partidelor politice au nou motiv de disputa dupa ce fosta stema a judetului Trei Scaune din perioada Imperiului Austro-Ungar a fost amplasata pe frontispiciul Consiliului Judetean (CJ) Covasna. Adoptata in luna august, cu majoritate de voturi de consilierii UDMR, hotararea privind stema judetului Covasna nu beneficiaza insa de avizul Comisiei Nationale de Heraldica din cadrul Academiei Romane, ca atare, potrivit legii, nu poate fi folosita in mod oficial.

Cu toate acestea, presedintele Consiliului Judetean Covasna, udemeristul Demeter Janosa dispus instalarea stemei, sustinand ca nu este vorba despre stema judetului, ci despre logo-ul, simbolul judetului pe care Consiliul Judetean Covasna l-a inregistrat de altfel acum doi ani la OSIM.

In schimb, prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, afirma ca CJ Covasna a pus Prefectura intr-o situatie delicata cand ar fi trebuit sa se consulte inainte de a amplasa simbolul respectiv. 'Am discutat imediat cu domnul Demeter, care a spus ca este vorba de logo-ul judetului, si nu de stema. Eu am observat ca este vorba de stema fostului judet Trei Scaune. Trebuie sa analizam legislatia pentru a vedea ce masuri vom lua”, a spus prefectul.

Gyorgy Ervin a aratat ca va cere presedintelui CJ Covasna sa prezinte actele care dovedesc legalitatea amplasarii acestui simbol pe cladirea institutiei.

domeniu: 
categorie: