Ştiţi cum să vă feriţi? Astăzi: anemia

Anemia se caracterizează prin scăderea numărului de globule roşii sau a nivelului de hemoglobină din sânge.Există mai multe tipuri de anemie, fiecare avand propria sa cauză. Anemia poate fi o afecţiune temporară sau de lungă durată, iar formele sale pot fi mai mult sau mai puţin severe.

Anemia este o boala frecventă de sânge, al cărei principal simptom este oboseala datorată numărului redus de globule roşii ce nu reuşesc să transporte suficient oxigen la ţesuturi.
Globulele roşii trăiesc aproximativ 100 zile, iar organismul încearcă în permanenţă să le înlocuiască. La adulţi, globulele roşii sunt produse în măduva osoasă.

Numărul scăzut de globule roşii poate fi pus pe seama hemoragiilor sau a producerii deficitare de globule roşii în măduva osoasă. Punerea în evidenţă a unei eventuale modificări în numărul de globule albe este de asemenea utilă în depistarea cauzelor anemiei.

Femeile sunt de două ori mai expuse la riscul apariţiei anemiei decât bărbaţii. Anemia survine atât la pacienţii tineri cât şi la vârstnici, dar la aceştia din urmă există riscul unor alte afecţiuni asociate. De asemenea, pacienţii cu boli cronice prezintă un risc crescut de apariţie a anemiei.
Tratamentul constă în administrarea de suplimente nutritive sau în unele proceduri medicale. Unele tipuri de anemie pot fi prevenite printr-o alimentaţie variată şi sănătoasă.

Nutrienţii cel mai des implicaţi în anemie sunt fierul, vitamina B9 şi vitamina B12.

Principalele tipuri de anemie:
» Anemia prin carenţî de fier, numită anemie feriprivă
» Anemia prin carenţă de vitamina B9
» Anemia prin carenţă de vitamina B12, numită anemie pernicioasă

Anemia prin deficit de fier

Este cea mai întâlnită formă de anemie, de obicei datorată dietei sărace în fier sau pierderii de sânge. Pentru producerea hematiilor (globulelor roşii) organismul are nevoie de fier. El este reciclat din hematiile care mor, de aceea pierderile de sânge la menstruaţie sau prin ulcerul gastric provoacă anemie.

La femeile însărcinate fătul consumă rezervele de fier ale mamei dacă ea nu îţi suplimentează dieta.

Anemia prin deficit de vitamine

Pe lânga fier, organismul are nevoie de acid folic si vitamina B12 pentru a produce hematii. Persoanele care nu absorb aceste substanţe din cauza unor boli intestinale sunt cele mai vizate să se îmbolnavească. Hematiile care suferă de acest deficit sunt mărite şi iau forme nepotrivite cu funcţia lor.

Anemiile din bolile cronice

Unele boli cronice, cum e cancerul, artrita reumatoidă, boala Crohn şi altele dereglează procesul de formare a hematiilor. Anemia de acest gen poate apărea şi atunci când rinchii nu funcţionează bine, fiindcă rinichii produc un hormon care stimulează formarea hematiilor. Tratamentul cancerului, chimioterapia, afecteaza câteodata funcţia rinichilor.

Anemia aplastică

Este o categorie foarte periculoasă de anemie fiindcă organismul nu e capabil să producă nici un fel de globule sanguine - nici albe, nici roşii (hematiile), nici trombocite. Se presupune că boala are cauză autoimună, stimulată de chimioterapie, radioterapie, poluare, sarcină şi lupus.

Anemii asociate cu boli de măduvă

Hematiile sunt produse în maduva osoasă. Bolile măduvei - leucemia, mielodisplazia - produc şi anemie printre alte consecinţe. Uneori anemia rămâne foarte uşoară, alteori ajunge să pună în pericol viaţa.

Anemie hemolitică

Când hematiile sunt distruse mai repede decât sunt produse anemia se numeste hemolitică. Dacă sistemul imun al organismului este dereglat, şi luptă împotriva propriilor hematii, măduva nu le poate reface în acelasi ritm.

Anemia - siclemie

Hematiile iau formă de seceră, nocivă pentru transportul oxigenului şi pentru alunecarea prin vasele de sânge. Viaţa lor este mult mai scurtă decat a hematiilor cu formă normală. Boala se transmite ereditar, afectând în principal populaţia africană şi arabă.

Pe lângă aceste categorii de anemie se cunosc si alte forme mai rare, cum e talasemia, sau anemii a căror cauză nu poate fi identificată şi care nu se încadrează în nici o categorie.

domeniu: 
categorie: