Ştiţi cum să vă feriţi? Astăzi: gripa!

Gripa este o infecţie respiratorie acută virală care afectează căile respiratorii. Există foarte multe rădăcini de virusuri care se schimbă de-a lungul timpului.

În fiecare an, cercetătorii încearcă să descopere tipul virusului care va da naştere unei epidemii virale.Multe persoane confundă gripa cu o simplă răceală (guturai), fără să ţină cont de implicaţiile serioase pe care le poate avea această afecţiune respiratorie.

Simptomele gripei

Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale răceli, precum şi de simptomele altor infecţii respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc şi se dezvoltă extrem de rapid:febră; frisoane; cefalee; dureri musculare şi de articulaţii; dureri de gât; lipsa apetitului; tuse seacă; stare generala alterată.

Gripa este mult mai serioasă decât o simpla răceală. De obicei, când ai gripă este nevoie să stai 2-4 zile în pat; vindecarea completă survine în 3-4 săptămâni.

Cum se transmite gripa?

În general, gripa se transmite prin strănuturile şi accesele de tuse ale unei persoane infectate. Infecţia începe prin inflamaţia căilor respiratorii superioare: nas şi gât.

În cazurile în care virusul coboară şi ajunge la plămâni, gripa poate degenera în bronşite, pneumonii şi chiar insuficienţe respiratorii. În cazul complicaţiilor pot apărea: semne de miocardită, în cazurile severe ajungându-se la meningoencefalită.

Ce precauţii se pot lua dacă izbucneşte o epidemie de gripă?

Infecţiile gripale sunt atât de întâlnite, mai ales în perioada sezonului rece încât, de multe ori, este aproape imposibil de evitat contactarea lor. Precauţii precum  acoperirea nasului şi a gurii mai ales în locurile aglomerate; evitarea contactelor apropiate; repaus la domiciliu când eşti bolnav; spălarea măinilor; evitarea atingerii gurii, ochilor şi a nasului - toate pot ajuta, dar nu sunt întotdeauna eficiente. Singura metodă pentru a evita gripa o constituie vaccinarea, toamna. Nu omiteţi, însă, faptul că vaccinul nu te apară de alte viroze pe care le puteţi contacta în timpul iernii.

domeniu: 
categorie: