Ştiţi cum să vă feriţi? Azi:tuberculoza

Tuberculoza (TBC) este o infecţie bacteriană localizată cel mai des în plămâni (TBC pulmonar), dar poate ataca şi alte organe. Poate ataca rinichii şi sistemul osos dar poate ataca sistemul articular,vezica,organele genitale, valvulapericardul etc.

Din plămâni, TBC este răspândit cu uşurinţă altor persoane prin tuse sau strănut. Cu toate că tratamentul este de lungă durată, acesta este cel mai adesea finalizat cu success.

Durata medie a tratamentului este între 6 şi 9 luni. Tuberculoza se poate găsi fie în formă latentă (în aşteptare) fie în stare activă.TBC latentă înseamnă că poate exista bacteria cauzatoare de TBC în organism, dar aceasta nu poate fi răspândita altor persoane, dar această persoana poate avea tuberculoză activă.TBC activă înseamnă că infecţia este prezenţa în organism şi dacă plămânii sunt afectaţi, infecţia poate fi transmisă şi altor persoane.Cei care  trăiesc zi de zi co o persoană  bolnavă infectată cu TBC are cca.25% şanse de a se infecta.O persoană care nu este tratată de tuberculoză poate infecta cca.20 de persoane într-un an.
Simptomele

Tuberculoza pulmonară primară apare, frecvent, fără simptome şi, eventual, se manifestă ca şi o stare gripală.

Simptomele tuberculozei active apar treptat şi se desfăşoară pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni. Pot exista câteva simptome uşoare fără ca pacientul să bănuiască prezenţa infecţiei.

Simptomele obişnuite sunt:
- tuse însoţită de mucus gros, câteodată cu sânge (sputa) pe o durata de aproximativ două săptămâni
- bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
- gât mărit (afectarea ganglionilor limfatici din această regiune).

Alte simptome pot fi:
- febră, frisoane şi transpiraţii în timul somnului
- oboseală şi slabirea forţei fizice
- pierderea poftei de mâncare şi pierdere în greutate fără motive explicabile
- scăderi ale amplitudinii respiraţiei, dureri în piept
- apă la plămâni (revărsat pleural),
- o erupţie pe piele (eritem nodos).
Nou născuţii, copiii şi persoanele infectate cu HIV, care prezintă de asemenea forma activă de tuberculoză, au nevoie de un tratament special.
Persoanele au un risc crescut de a se infecta cu tuberculoză când:
- intră în contact cu cineva care are tuberculoza activă (în casă, la servici, la şcoală). Tuberculoza activă este foarte contagioasă.
- îngrijesc persoane care prezintă tuberculoză activă netratată (personalul medical),
- trăiesc în condiţii de aglomeraţie unde pot veni în contact cu oameni care au tuberculoză, cum ar fi cei care lucrează în penitenciare, în spitale, azile, cazărmi militare, adăposturi pentru oamenii fără locuinţă.
- au acces precar la îngrijirea medicală, cum ar fi oamenii străzii, muncitorii de la ferme (ţăranii) sau persoane care consuma droguri sau alcool,
- călătoresc din sau în regiuni unde tuberculoza este des întâlnită, cum ar fi America Latină, Africa, Asia, Europa de Est şi Rusia.
Persoanele cu forma latenăa de tuberculoză (acesta nu poate fi raspandita altor persoane) sunt în pericol de a dezvolta tuberculoza activa dacă:
- au o boala sau urmează un tratament care le slabeste sistemul imun, cum ar fi virusul HIV, unele cancere sau diabetul netratat,
- au acces slab la îngrijiri medicale, cum sunt consumatorii de alcool si droguri,
- urmează un tratament îndelungat cu corticosteroizi,
- prezintă un sistem imun slăbit cum sunt vârstnicii, femeile care tocmai au născut, nou născuţii, persoanele care au suferit un transplant de organ şi care iau medicamente petru prevenirea respingerii lui,
- au o boala pulmonară cronică cauzată de inhalarea diverselor prafuri (silicoza).
Medicii trateaza tuberculoza cu antibiotice pentru a distruge bacteria. Aceste medicamente sunt administrate tuturor persoanelor care au TBC, inclusiv nou-născuţii, copiii, femeile gravide şi persoanele care au un sistem imun deficitar sau slabit. Persoanele care au TBC nu netransmisibil primesc de asemenea tratament pentru a preveni transformarea bacteriei în formă activă.

domeniu: 
categorie: