Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: acneea

Deşi acneea este o problemă frecvent întâlnită, mai ales în perioada adolescenţei, ea se poate agrava în timp, dacă nu o tratezi corespunzător. Formele severe ale acneei apar mai mult la bărbaţi, iar la femei simptomele pot varia odată cu modificările hormonale din timpul menstruaţiei.

Acneea se caracterizează prin inflamţtia glandelor sebacee si se localizează în primul rând la nivelul feţei, dar şi pe alte zone ale corpului - piept, mâini, spate. Cei care se confruntă cu acneea au de înfruntat şi disconfortul psihic apărut ca urmare a imposibilităţii de a controla aceasta "hibă" dermatologică.

Acneea se poate transmite sşi genetic, însă această ipoteză nu a fost dovedită concret. În majoritatea cazurilor acneea apare în urma unor modificări hormonale din perioada pubertăţii, dar poate lua naştere si la maturiate, pe un ten seboreic care intră in contact cu impurităţile. A fost încriminat şi un regim alimentar bogat în grăsimi, însa “vina” acestuia este supraevaluată. Desigur, pentru a trata acneea este eficient şi un regim alimentar adecvat, însă nu suficient.
Bacteriile reprezintă o cauza comună pentru apariţia acneei, care poate deveni o reală problemă, dacă este neglijată. Din nefericire, în faza avansată, nu există tratamente care o pot îndeparta complet, ci doar ameliora. Exista diverse tipuri de acnee, care pot aparea şi ca reacţie în urma unor alergii la diverse mâncăruri, medicamente, alte substanâe etc.

E bine de evitat:
1. Stoarcerea coşurilor - nu este o soluţie pentru pentru a le îndepărta, ci dimpotrivă, contribuie la înmulţirea lor!
2. Săpunul pentru curătarea feţei - probabil că scapi temporar de coşuri, dar vei avea tenul uscat şi vei fi predispus la apariţia ridurilor.
3. Cremele cu procent ridicat de grăsime - unul dintre factorii favorizanţi ai acneei este tocmai sebumul în exces, aşa că înlocuieşte aceste produse cu unele tonice, hidratante.
4. Deshidratarea şi alimentaţia deficitară - bea multe lichide şi hraniţi-vă sănătos, pentru ca organismul să îşi regleze metabolismul şi să elimine toxinele.

În cazul acneei consultul dermatologic este obligatoriu înaintea începerii unui tratament medicamentos, iar acesta trebuie să conţină produse cu concentraţie chimică cât mai redusă, în funcţie de textura pielii.

domeniu: 
categorie: