Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Acromegalia şi gigantismul

Acromegalia este o afecţiune rară, întâlnită cu precădere la indivizii între 30 şi 40 ani, care se manifestă prin hipertrofia (dezvoltarea excesivă) a capului, mâinilor şi picioarelor.

Acromegalia este un dezechilibru hormonal care se produce datorită unei hipersecreţii de hormon de creştere, produs de către hipofiza.

La copiii care sunt încă în creştere, hipersecreţia de hormon de creştere provoacă o afecîiune numita gigantism, care se caracterizează prin dezvoltarea exagerată a oaselor şi creşterea anormală în înălţime.

Acromegalia şi gigantismul sunt disfuncţii a glandei hipofize anterioare determinate de sinteza în exces a GH (hormon secretat de hipofiza anterioară care reglează creşterea şi are influenţe importante asupra metabolismului intermediar). În afara hormonului de creştere, tumoarea poate secreta în exces şi alţi hormoni hipofizari.Hormonul de creştere (GH) este secretat de către  celulele somatotrope, care alcătuiesc peste 50% din celulele hipofizei anterioare.Hipofiza normală conţine 3-5 mg GH şi secretă 500-875 µg GH pe zi.Eliberarea pulsatilă de GH este caracteristică; nivelul circulant de GH este foarte mic în majoritatea zilei, dar acest nivel de bază este punctat de 4-8 creşteri marcate, care apar după masa sau efort, în timpul somnului cu unde lente sau fără o cauză aparentă. Secretia de GH este scazuta la sugari, putin mai mare in timpul copilarieisi creste puternic in timpul pubertatii.Secreţia de GH este mai scazută la adulţi decât la indivizii  aflaţi la pubertate, iar după decada a treia de viaţă se produce o scădere progresivă a secreţiei de GH ( variabilă individual).GH este necesar pentru creşterea în înălţime; GH poate acţiona şi ca un antagonist al insulinei, inhibând captatrea tisulară a glucozei.

Pacienţii cu deficit de GH sunt predispuşi la hipoglicemie indusă de insulină, iar pacienţii cu exces de GH dezvoltă rezistenţa la insulină. Hormonul de creştere este controlat printr-o dublă reglare hipotalamică; secreţia este stimulată de către hormonul eliberator al hormonului de creştere (GHRH -somatocrinina) şi este inhibată de catre hormonul inhibitor al eliberării hormonului de creştere (SRIF-somatostatina).

 Acromegalia apare cu o prevalenţă egală la cele doua sexe, cel mai frecvent la vârste mijlocii; este o afecţiune rară cu o incidenţă de 3-4 cazuri la un million pe an.Când excesul de GH apare la copii înaintea închiderii cartilajelor de creştere, se accelerează creşterea liniară şi se produce gigantismul.

domeniu: 
categorie: