Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Agorafobia

Ca etimologie, termenul de agorafobie provine din grecescul "agora", însemnând piaţă şi "phobos"-frica. În prezent agorafobia nu se mai defineşte ca find exclusiv frica de spaţii deschise ci este considerată a fi o suită de fobii legate între ele, şi care au drept rezultat apariţia unei senzatii exagerate de teamă atunci când persoana respectivă se confruntă cu situaţii sau locuri nefamiliare, această senzaţie ducând la pierderea controlului asupra propriei persoane.

Agorafobia se asociază în mod frecvent cu atacul de panică (o alta tulburare anxioasă), sau este rezultatul acestuia. În urma studiilor efectuate pe pacienţi ce suferă de agorafobie, s-a demonstrat că aproximativ 2/3 dintre acestia au prezentat un atac de panică în antecedente (aproximativ 1 an între atacul de panică şi apariţia semnelor de agorafobie).
Senzaţia de teamă poate să apară legată de spaţiile aglomerate, în mijloacele de transport în comun, călătoriile de unul singur şi alte situaţii şi se asociază cu anxietatea bolnavului dată de imposibilitatea de a ajunge repede într un loc în care să se simtă în siguranţă (de obicei acasă). Atacul de panică fiind frecvent întâlnit în cazul agorafobicilor şi apărând imprevizibil determina aparitia fricii de a nu se produce intr-un spatiu public si prin urmare aparitia evitarii oricarei situaţii în care s-ar putea produce. Astfel bolnavul poate ajunge, în cazurile grave, să nu mai părăsească locuinţa decât însoţit de o persoană de încredere.

Majoritatea pacienţilor sunt femei iar debutul este de obicei precoce în viata adultă, poate fi brusc sau lent progresiv (aproximativ 5% dintre adulti au agorafobie). Pot fi prezente simptome depresive şi obsesionale percum şi alte fobii asociate dar acestea nu domină tabloul clinic, agorafobia poate fi şi fără tulburare de panică. Este o boala tratabilă prin mai multe mijloace dintre care cele mai importante sunt: tratamentul medicamentos şi psihoterapia, dar se pot încerca şi metode alternative. 

Pot fi luati in calcul următorii factori:
Factori biologici:
- hipersecreţia de adrenalină;
- sensibilitate crescută la modificări hormonale;
- hipersensibilitate la unii stimuli fizici (temperatura, lumina) ;
- reacţii adverse la medicamente;
- lactat de sodium în concentraţie ridicată în sânge;
- dificultati de integrare a diferitelor informatii: vizuale, tactile, de echiibru.
Factori de personalitate:
- hipersensibilitate la stimuli de natura emotionala;
- perfectionism;
- un nivel ridicat de imaginatie/creativitate;
- gandire in termeni de ‘alb si negru’ ;
- nevoia de control/aprobare;
- tendinta de a nega sau suprima sentimente;
- tendinta de a ignora necesitatile de ordin fizic.
Factori familiali:
- prezenta unui parinte cu tulburare anxioasa;
- abuzul fizic sau psihic;
- mediu familial cu reguli foarte stricte;
- critica exagerata sau asteptari nerealiste din partea parintilor;
- parinte/parinti alcoolici.

 

 

 

 

domeniu: 
categorie: