Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Alergia la medicamente

Vorbim de alergie medicamentoasă atunci când sistemul imunitar reacţionează împotriva unui medicament pe care îl identifică în mod gresit drept agent microbian. Alergia la medicamente este diferită de efectele adverse ale medicamentelor sau de reacţiile adverse non-alergice.

Adevăratele alergii medicamentoase sunt responsabile pentru mai puţin de 10% din cazurile de reacţii adverse care duc la spitalizarea pacienţilor sau pe care aceştia le dezvoltă pe perioada spitalizării. Dar, întrucât alergiile medicamentoase sunt severe şi necesită tratament antialergic, este important să se facă distincţia între alergiile medicamentoase şi celelalte reacţii adverse. Înainte de a lua un medicament pe care nu l-aţi mai utilizat niciodată, întrebaţi medicul dacă puteţi fi alergic la el. Sfatul este valabil în special pentru persoanele care au suferit în trecut o alergie medicamentoasă.

În mod obişnuit, reacţia alergică nu apare la prima utilizare a medicamentului. În schimb, la prima sau primele ingerări ale medicamentului care provoacă reacţii alergice, organismul este sensibilizat iar sistemul imunitar se pregăteşte să reacţioneze atunci cînd medicamentul va fi din nou ingerat. Astfel, sistemul imunitar poate detecta medicamentul şi produce un anticorp numit imunoglobulina E (Ig E) sensibilizat faţă de medicamentul în cauză. Aceşti anticorpi declanşează eliberarea unor subsţante chimice inflamatorii, precum histamina, care este responsabilă pentru apariţia simptomelor reacţiei alergice.

În unele cazuri doza iniţială este suficientă pentru sensibilizarea sistemului imunitar. În altele, pacientul poate face un tratament de 10 zile cu un medicament fără a avea nici o problemă, după care, un an mai târziu, ingerarea medicamentului respectiv să provoace erupţii cutanate alergice şi edeme. De asemenea, dacă organismul este sensibilizat la un medicament, poate să apara o reacţie alergică la un medicament înrudit chiar de la prima administrare.

domeniu: 
categorie: