Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Alergiile alimentare

Alergiile alimentare reprezintă reacţii exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment sau aditiv alimentar.

Spre deosebire de intoleranţa la un aliment sau de intoxicaţia alimentară, alergiile implică o reacţie a sistemului imunitar. În acest caz, organismul reacţionează la ingestia unui aliment (alergen), declanşând o serie de mecanisme de apărare.

O alergie alimentara survine ca reacţie la o proteină ce poate fi prezentă în arahide, lapte de vacă, peşte etc. Prin urmare, nu există alergie la un glucide sau lipide, deşi poate exista intoleranţa la lactoză (un tip de glucid prezent în mod normal în lapte). Astfel, în cazul unei alergii, chiar şi cea mai mică cantitate de aliment poate provoca simptome.

Nu exista un tratament curativ pentru alergiile alimentare. Singura soluţie constă în evitarea consumului de alimente alergene.

Simptomele alergiei pot fi uşoare sau foarte grave şi chiar potenţial fatale: dificultăţi în respiraţie, pierderea conştienţei sau aritmie în cazul unui şoc anafilactic.

Alergiile alimentare pot surveni la orice vârstă, dar apar în general înainte de 4 ani. La această vârstă, sistemul digestiv şi cel imunitar nu sunt încă maturizate, fiind mai susceptibile la alergii. Unele alergii se atenuează sau dispar odată cu trecerea timpului.

Incidenţa alergiilor alimentare, dar şi a altor boli ce presupun existenţa unui teren atopic (eczema, rinita alergica, astm, urticarie) este în creştere.

domeniu: 
categorie: