Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Anafilaxia şi şocul anafilactic

Anafilaxia este o reacţie alergică severă şi potenţial fatală. Substanţele care declanşeaza în mod obişnuit anafilaxia sunt unele alimente şi medicamente, veninul insectelor şi latexul.

Sistemul imunitar produce anticorpi pentru protejarea organismului împotriva substanţelor străine (alergene). Anticorpii se fixează pe aceste substanţe străine şi determină eliberarea de mediatori chimici care provoacă semnele şi simptomele alergiei (iritaţia ochilor, rinoree). Şocul anafilactic se produce atunci când sistemul imunitar reacţionează violent la contactul cu un alergen. Sintetizarea de mediatori chimici în timpul anafilaxiei determină scăderea bruscă a tensiunii arteriale şi îngustarea bronhiilor, provocând dificultăţi respiratorii sau chiar pierderea conştienţei si moartea. Reacţia anafilactică poate să apară în câteva secunde sau minute de la contactul cu un alergen  (veninul de albină sau ingestia de arahide).

Deşi anafilaxia este cel mai periculos tip de reacţie alergică, este de asemenea şi cel mai rar. Din fericire, se poate răspunde rapid şi cu eficienţă la acest tip de urgenţă atunci când se cunosc semnele şi simptomele reacţiilor alergice severe sau având medicamentele antialergice la sine. Este de asemenea important să se evite contactul cu alergenii ce pun viaţa în pericol.

domeniu: 
categorie: