Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Conjunctivita

Conjunctivita constă în inflamarea conjunctivei (învelişul intern al pleoapelor şi a unei părţi a globului ocular) şi nu prezintă, în general, un pericol pentru vedere.

Conjunctivita infecţioasă este de obicei cauzată de bacterii sau viruşi. Cele mai întâlnite bacterii ce duc la apariţia conjunctivitei sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae şi Staphylococcus aureus.

Conjunctivita alergică apare mai frecvent la copiii cu alergii şi se întâlneşte îndeosebi în unele perioade ale anului, în care agenţii patogeni sunt mai prezenţi in aer (poluare, praf, vânt, polen, radiaţii solare etc).

Conjunctivita iritantă poate fi cauzată de agenţii chimici prezenti în exces în apă (nivel ridicat de clor) sau săpun. Bacteriile transmisibile pe cale sexuală, Chlamydia trachomatis şi Neisseria gonorrhoeae, pot trece de la mamă la nou-născut la naştere şi pot duce la probleme serioase ale vederii. Mai puţin comuni, viruşii ce provoaca herpesul oral sau genital, pot fi de asemenea transferaţi la nou-născut în timpul naşterii.

Semne şi simptome
Simptomele variază de la copil la copil şi in funcţie de tipul conjunctivitei. Senzaţia de durere şi discomfort la nivelul ochilor reprezintă simptomul ce se regăseşte în toate cazurile. De asemenea, senzaţia de arsură şi mâncărime, lăcrimarea abundentă şi fotofobia (sensibilitatea dureroasă la lumină) pot apărea ca urmare a afecţiunii. Secreţia de culoare albă, galbenă sau verde poate induce uneori lipirea pleoapelor, atunci când cel afectat se trezeşte dimineaţa. Acelaşi tip de bacterie poate cauza de asemenea infecţii ale urechii.

Perioada contagioasă
Toate tipurile de conjunctivite infecţioase sunt contagioase şi se pot răspîndi de la un ochi la altul prin simpla atingere a acestuia sau prin contactul direct cu o persoana infectată. Organismele infecţioase se pot transmite prin tuse, strănut sau prin intermediul unui obiect atins de către o persoană infectată. Anumiţi viruşi se răspândesc cu predilecţie mai uşor în sezonul de vară, atunci când se înoată în ape deja contaminate sau se folosesc prosoape în comun cu alţii. Conjunctivitele alergice şi iritante nu sunt contagioase.

Incubaţia
Perioada de incubaţie în cazul conjunctivitei bacteriale este de câteva zile, iar în cazul celei virale poate ajunge să dureze o săptămână.

Tratament
Tratamentul medical pentru multe din cazurile de conjunctivită bacterială constă în prescrierea de antibiotice sub formă de picături pentru ochi sau alifie (alifia poate înceţoşa temporar vederea). Desi infecţiile virale nu necesită administrarea de antibiotice, doctorul poate trata un caz suspect de conjunctivită virală cu picături sau alifie pentru a preveni o infecţie bacterială sau din cauza că este dificil de diagnosticat dacă infecţia este de tip viral sau bacterial.  În majoritatea cazurilor conjunctivita infecţioasaătrece de la sine, fără ajutor medical, dar doctorii recomandă tratamentul deoarece grăbeşte procesul de vindecare şi micşorează şansele ca infecţia să se extindă.

domeniu: 
categorie: