Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Deviaţia de sept

În termeni generali, septul este un perete care separă două cavităţi. La nivelul nasului, septul este un perete subţire care separă nara dreaptă de cea stângă şi are rolul de a susţine nasul şi de a directiona fluxul de aer inspirat.  
În partea posterioară, septul nazal este format dintr-un os subţire, iar în partea anterioară din cartilaj. În mod normal, acesta este relativ drept şi poziţionat în centrul nasului. Atunci âand septul nazal este suficient deplasat catre una dintre părţi, poate duce la afectarea pasajului aerului şi a mucusului la nivelul nasului. Această condiţie, denumită deviaţie de sept, poate determina anumite simptome sau boli.
Cauze şi simptome
Deviaţia de sept poate fi o simplă variaţie a structurii normale putând să apară în timpul dezvoltării prenatale, în timpul naşterii sau pe masură ce nasul creşte. De asemena, afecţiunea poate să apară ca urmare a unui traumatism nazal.
De cele mai multe ori deviaţia de sept nu produce simptome şi nu necesită tratament. Totuşi, atunci când deplasarea este severă ea poate să obtureze pasajul de aer la nivelul nărilor şi să predispună la infecţii repetate ale sinusurilor, epistaxis (sângerare), sforăit sau apnee de somn (întrerupere repetată a respiratiei în timpul somnului).
Diagnostic: Este relativ uşor să vezi ca septul este deviat; este mult mai dificil să stabileşti dacă deviaţia necesită corectare. De obicei, pacientul se plânge că nu poate respira decât la nivelul unei nări.
Tratamentul medicamentos
Tratamentul depinde de simptomele pe care le acuză pacientul: se pot folosi antialgice pentru ameliorarea durerii de cap, decongestionante nazale pentru a reduce secreţiile, antibiotice în cazul unei infecţii sau, dacă simptomele sunt persistente, chirurgia corectivă (numita septoplastie) pentru reconstrucţia septului nazal.
Septoplastia este intervenţia chirurgicală efectuată cu scopul de a îndrepta un sept nazal deformat şi astfel de a elimina obstrucţia căilor nazale. Se poate efectua cu anestezie locală sau generală, decizia fiind bazată pe preferinţa pacientului sau indicaţia medicului. Operaţia are o durată de aproximativ 60-90 minute şi, de obicei, pacientul părăseşte spitalul după 3-4 ore. Medicul chirurg ORL sau plastician va face o incizie în interiorul nasului şi va îndeparta mucoasa (un strat subtire de tesut moale) care acoperă cartilajul şi osul. Septul deformat va fi tăiat sau îndreptat, după care mucoasa va fi repoziţionata peste sept.

domeniu: 
categorie: