Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: epilepsia

Epilepsia este o afecţiune cronică ce se manifestă prin crize convulsive recurente, datorate unei descarcări electrice excesive a neuronilor cerebrali.

Epilepsia se poate manifesta la orice vârstă, dar este cu mult mai frecventă la copil decât la adult, deoarece creierul sugarului şi copilului este mai vulnerabil, fiind imatur din punct de vedere al dezvoltării.
 
În numeroase cazuri, frecvenţa crizelor de epilepsie scade odată cu înaintarea în vârstă, acestea dispar într-un interval de timp variabil. Acesta este cazul convulsiilor familiale benigne neonatale care survin doar în primele luni de viaţă, pentru ca apoi sa dispară, fără a lăsa sechele.
 
Cauzele epilepsiei
 
În unele cazuri, epilepsia apare în urma unui traumatism cranian sever, unor dificultati la naştere sau a unor infecţii grave care afectează creierul, precum meningita. Epilepsia a cărei cauza este cunoscută se numeste epilepsie simptomatică.
 
În majoritatea cazurilor însă, cauza nu este identificată –vorbim atunci de epilepsie idiopatică.
 
Studiile recente au demonstrat rolul factorilor genetici în unele forme de epilepsie. În prezent este general admis că epilepsiile idiopatice au o predispoziţie genetică, care combină acţiunea mai multor gene şi a factorilor de mediu.

Epilepsia se caracterizează prin faptul că bolnavul acţionează într-o stare aşa-numită crepusculară, mergând fără scop sau îndeplinind gesturi de care nu este conştient. La fel starea de rău epileptic, caracterizată prin crize subintrante.

Diagnosticul diferential trebuie să elimine simularea, tetania, criza isterică. Ultima tulburare este declanşată de emoţii şi conflicte psihice, criza se desfaşoara în prezenţa unor martori, iar bolnavii îşi aleg de obicei locul căderii.

Tratament: regimul de viaţă al bolnavului epileptic constă în program regulat de somn de 8 ore, fără consum de alcool, cu restricţie de sare, dulciuri şi excitante. Alegerea profesiunii este capitală, natura bolii contraindicând toate profesiunile care impun activitate la înălţime, în apă, maşini în mers etc.

Baza Tratamentului medical constă în administrarea de fenobarbital în doze de 1 cg/an de vîrstă/zi. La adult, doza variază după necesităţi între 100 si 400 mg/zi, asociat cu fenitoina sau Etotoin (2-4 tablete/zi), primidona sau Trepal. În timpul crizei, bolnavul trebuie menţinut culcat, cu cravata, gulerul si centura desfăcute şi, eventual, imobilizat pentru evitarea loviturilor datorită convulsiilor.

domeniu: 
categorie: