Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Furunculul

Furunculele sunt inflamaţii purulente care apar sub piele atunci când foliculii firelor de păr se infectează din cauza unei bacterii. Furunculul apare de obicei sub forma unei umflături roşii şi moi la atingere, apoi creşte, se umple cu puroi şi devine dureroasă, înainte de a se necroza şi de a se cicatriza. Deşi unele furuncule dispar la câteva zile după apariţie, majoritatea necesită aproximativ două săptămâni pentru a se vindeca.
Furunculul se poate localiza pe orice porţiune a pielii, dar apare în special pe faţă, ceafă, axilă, fese sau pe coapse -porţiuni acoperite de păr şi supuse fricţiunii.
Apariţia simultană a unui grup de furuncule poartă denumirea de carbuncul.
Diabeticii, persoanele al căror sistem imun este deficitar, persoanele cu acnee sau cu alte afecţiuni ale pielii prezintă un risc crescut de apariţie a furunculelor şi carbunculelor.
Nu încercaţi să spargeţi furunculele pentru a nu răspândi infecţia. Consultaţi medicul dacă furunculul este extrem de dureros, dacă durează mai mult de două săptămâni sau dacă este însoţit de febră. În acest caz, administrarea antibioticelor sau chiar intervenţia chirurgicală pot fi necesare pentru a eradica infecţia cauzată de furuncule şi carbuncule.

domeniu: 
categorie: