Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Gripa A H1N1

Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febră bruscă, dureri de cap şi dureri musculare. În cazurile grave, poate duce la pneumonie şi chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este între două şi cinci zile.

Cei mai expuşi sunt cei cu vârste cuprinse între 20 si 40 de ani, a căror sistem imun puternic reacţionează virulent la virus.

Identificat ca virus tip A H1N1, acesta s-a transmis de la porc la om dupa ce a suferit o mutaţie, iar acum se răspândeşte foarte uşor pe calea aerului de la om la om. Aşa se explică numărul mare de mexicani care s-au îmbolnăvit.Odată instalată, boala atacă aparatul respirator şi este foarte rezistentă la medicamentele antivirale.Este cu atât mai periculoasă, cu cât simptomele sunt similare cu cele ale gripei umane: febra brusă şi dureri musculare.Un aspect subliniat apăsat de specialişti este că nimeni nu se poate îmbolăavi de febra porcină prin consumul de carne sau preparate din porc.Românii care ajung în zonele afectate, Mexic, Statele Unite şi Canada, trebuie să evite zonele aglomerate, să foloseasca măşti de protecţie şi să ceara ajutorul medicilor, de îndată ce apar primele simptome de febră şi dureri musculare.

domeniu: 
categorie: