Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Hematuria

Prin hematurie se înţelege prezenţa globulelor roşii în urină. Hematuria poate fi “macroscopică” (observabilă cu ochiul liber) sau “microscopică” (atunci când hematiile din urină sunt identificate doar la examenul microscopic).

 

Hematuria microscopică este descoperită în mod accidental, în timpul unui test de urină ce face parte dintr-o examinare medicală de rutină. În schimb, hematuria macroscopică determină în general prezentarea urgentă la medic.
Hematuria poate avea drept sediu orice componentă a tractului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara, prostata sau uretra. Se estimează că între 2,5 si 21% din populaţie suferă de hematurie.
La numeroşi pacienţi, cauza afecţiunii nu este identificată; cu toate acestea, hematuria este un semn de alarmă pentru infecţii, calculi renali sau cancer.
Factorii de risc pentru aceste afecţiuni sunt: tabagismul, abuzul de analgezice, expunerea la radiaţii şi la unele substanţe chimice.
Hematuria poate avea numeroase cauze. Din fericire, majoritatea nu prezintă o ameninţare gravă la adresa sănătăţii. Cauzele benigne ale hematuriei sunt infecţiile urinare şi calculii renali. Cauza cea mai frecvent întâlnită la bărbaţii peste 50 ani este adenomul de prostată. Un mic procent al populaţiei prezintă hematurii microscopice fără o cauză aparentă. Iritarea uretrei, tulburările de golire a vezicii şi exerciţiile violente pot de asemenea să provoace hematurie.
Cauzele mai grave ale hematuriei se referă la tumorile vezicii urinare, tumorile rinichilor şi obstrucţia căilor urinare.

Cauzele hematuriei:

Infecţiile tractului urinar (ITU) – sunt mai frecvente la femei, deşi pot surveni şi la bărbaţi. Se caracterizează prin proliferarea bacteriilor în aparatul urinar. Simptomele includ micţiunile frecvente şi imperioase, durere şi arsuri în timpul urinării şi urina urât mirositoare. La unele persoane, în special la vârstnici, singurul semn al bolii este hematuria microscopică. În schimb, la 30% din pacienţii cu ITU prezenţa sângelui în urină este vizibilă cu ochiul liber (hematurie macroscopică) .
Calculi renali – sărurile prezente în urina concentrată pot precipita, formand cristale pe pereţii rinichilor sau a vezicii urinare. În timp, cristalele se transformă în calculi renali ("pietre la rinichi"). Aceştia pot fi o cauză a hematuriei microscopice sau macroscopice.
Cresterea in volum a prostatei – este principala cauza a hematuriei macroscopice la bărbaţii peste 50 ani. Prostata (glanda sexuală accesorie masculină) este situată sub vezica urinară şi înconjoară primii centimetri ai uretrei. Creşterea în volum a prostatei (numită şi hiperplazia benignă a prostatei - HBP) este frecventă la bărbaţii peste 50 ani şi duce la comprimarea uretrei, blocând parţial fluxul urinar. Simptomele HBP constau în: dificultăţi la urinare, micţiuni imperioase şi hematurie microscopică sau macroscopică. Inflamaţia prostatei (prostatita) determină apariţia aceloraşi semne şi simptome.
Obstrucţiile căilor urinare – de exemplu, tumori, calculi renali, hiperplazia prostatică.
Traumatismele aparatului urinar – o leziune a rinichilor provocată de sporturile de contact sau de o lovitură puternică pot cauza hematuria macroscopică.
Exerciţiile intense – cauzele care duc la apariţia hematuriei efectuarea de exerciţii fizice intense nu sunt cunoscute, dar se crede ca este vorba de traumatismele vezicii urinare sau deshidratare. Alergătorii sunt cei mai afectaţi, deşi toţi sportivii pot observa prezenţa sângelui în urină dupa un antrenament intens.
Unele medicamente – aspirina, penicilina, anticoagulantele (warfarina si heparina) şi citostaticele (ciclofosfamida) pot determina apariţia sângelui în urină.
Boli ereditare – drepanocitoza şi sindromul Alport sunt cauze ale hematuriei microscopice sau macroscopice.
Boli renale – hematuria microscopică este un semn frecvent al glomerulonefritei.
Cancer – hematuria macroscopică este deseori primul semn al unui cancer de rinichi, vezică sau prostată, în stadiu avansat. Din nefericire, în stadiile incipiente în care cancerul este mai uşor tratabil, pacienţii sunt asimptomatici.

domeniu: 
categorie: