Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Hematuria

Prin hematurie se înţelege prezenţa globulelor roşii în urină. Hematuria poate fi “macroscopică” (observabila cu ochiul liber) sau “microscopică” (atunci când hematiile din urină sunt identificate doar la examenul microscopic).

Hematuria microscopică este descoperită în mod accidental, în timpul unui test de  urină ce face parte dintr-o examinare medicală de rutină. În schimb, hematuria macroscopică determină în general prezentarea urgentă la medic.

Hematuria poate avea drept sediu orice componentă a tractului urinar: rinichi, uretere, vezica urinară, prostata sau uretra. Se estimează că între 2,5 şi 21% din populaţie sufera de hematurie.
La numeroşi pacienti, cauza afecţiunii nu este identificată; cu toate acestea, hematuria este un semn de alarmă pentru infecţii, calculi renali, sau cancer.

Factorii de risc pentru aceste afectiuni sunt: tabagismul, abuzul de analgezice, expunerea la radiaţii şi la unele substanţe chimice.
Hematuria poate avea numeroase cauze. Din fericire, majoritatea nu prezintă o ameninţare gravă la adresa sănătăţii. Cauzele benigne ale hematuriei sunt infecţiile urinare si calculii renali. Cauza cea mai frecvent întâlnită la bărbaţii peste 50 ani este adenomul de prostată. Un mic procent al populaţiei prezintă hematurii microscopice fără o cauză aparentă. Iritarea uretrei, tulburările de golire a vezicii si exerciţiile violente pot de asemenea să provoace hematurie.
Cauzele mai grave ale hematuriei se referă la tumorile vezicii urinare, tumorile rinichilor şi obstrucţia căilor urinare.

domeniu: 
categorie: