Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Hipoacuzia

Hipoacuzia reprezintă diminuarea acuităţii auditive (cu cel mult 20 decibeli). Atunci când acuitatea auditivă este diminuată foarte mult sau dispare complet, vorbim de surditate.

Organul auzului este alcătuit dintr-un aparat de percepţie si dintr-un aparat de transmisie. În funcţie de partea afectată, există două tipuri de hipoacuzie: de percepţie şi de transmisie.

Hipoacuzia de percepţie se caracterizează printr-o diminuare a acuitaăţi auditive în care transmisia este bună, dar percepţia este defectuoasă.
Hipoacuzia de transmisie reprezinta diminuarea acuitatii auditive datorata unei atingeri a urechii externe sau medii.

Gradul pierderii auzului este stabilit cu ajutorul audiometriei tonale. În funcţie de acesta, hipoacuzia este clasificată în patru categorii: uşoară, moderată, severă sau profundă, fiecare corespunzând unui grad diferit de pierdere tonala şi având repercursiuni diferite asupra învăţării limbajului la copil.

Auzul este indispensabil copiilor pentru dezvoltarea armonioasă a limbajului. Prin urmare, hipoacuzia, în funcţie de gradul pierderii auditive, va perturba mai mult sau mai puţin comunicarea şi gradul de dezvoltare a limbajului, precum şi integrarea socială a copilului.

domeniu: 
categorie: