Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: otita

Infecţia urechii medii (otita medie) este o inflamaţie sau infecţie a urechii medii. Infecţia începe adesea când o răceală cauzează o umflare şi o închidere a tubului de legătura dintre urechea medie şi gât, tub numit Trompa lui Eustache. Lichidul, care în mod normal curge, în caz de răceală se acumulează în urechea medie. Bacteriile şi virusurile se dezvoltă în urechea medie şi cauzează infecţia urechii.

Această condiţie se întâlneşte cel mai des la copiii mici, pentru cî cazul lor, Trompa lui Eustache este mai scurtă şi se poate bloca mai uşor decât la copiii mari sau adulţi.
Sunt două tipuri de otita medie:
- otita medie acută este o infecţie a urechii medii. În cadrul infecţiei apare durere (uneori severă). Alteori este prezentă febra
- otita medie supurată este acumularea unei secreţii în urechea medie, fără infecţie. Bolnavul poate să nu prezinte simptomatologie de boală, dar secreţia poate determina pierderea auzului sau senzaţia de "ureche înfundată".

Cauze

Infecţia urechii medii este cauzată de bacterii şi virusuri.
La frig, în prezenta infecţiilor sinusurilor sau faringiene sau într-un puseu de alergie, Trompa lui Eustache care face legatura între urechea medie şi gât se poate bloca. Această situaţie împiedică drenarea secreţiilor din urechea medie. Aceste secretii sunt un mediu prielnic de dezvoltare a bacteriiilor şi virusurilor ce determină infecţia urechii medii.
Infecţiile bacteriene reprezintă aproximativ 65-75% din toate infecţiile urechii. Cele mai frecvente bacterii întâlnite sunt Streptococcus pneumoniae (întâlnit şi sub numele de pneumococ), Haemophilus influenzae şi Moraxella catarrhalis.
Infecţiile virale - virusurile pot determina şi ele infecţii ale urechii. Cel mai frecvent virus este Virusul Sincitial Respirator urmat de virusurile gripale.
Într-o inflamaţie determinată de o infecţie de tract respirator superior sau manifestare alergică se blochează Trompa lui Eustache iar aerul nu mai poate ajunge la urechea medie. Aceasta creeaza vid si aspirarea secreţiilor dintr-o infecţie sau alergie spre urechea medie. Apoi inflamaţia împiedică secreţia să se evacueze. Infecţia urechii medii apare când în aceste secreţii se dezvoltă bacterii.
Inflamaţia şi acumularea de secreţii pot apare şi fără infeţie şi să determine senzaţia de "ureche înfundată". Această formă se mai numeşte otita medie supurată.

Simptome

Simptomele infecţiei urechii medii (otita medie) apar de obicei la 2-7 zile de la o răceală sau o infecţie a tractului respirator superior. Simptomele unei infecţii a urechii pot fi:
- durere a urechii (de la o durere medie pana la una severă). Sugarii de obicei trag sau smucesc de ureche cand îi doare. Când se acumulează secreţie la nivelul urechii medii timpanul se poate rupe. Odată timpanul rupt, secreţia se scurge şi durerea de obicei încetează. Ruptura timpanului se vindecă în câteva săptamâni de la sine
- febră
- secreţia care se scurge din ureche este subţire şi galbenă. Daca secreţia contine şi sânge asta denotă faptul că timpanul s-a rupt
- scâderea apetitului, vărsături, irascibilitate
- tulburări ale somnului
- este posibilă pierderea auzului.
Simptomele acumulării de secreţie includ:
- pocnete, ţiuituri sau senzaţia de plenitudine sau presiune în ureche. Copiii adesea au dificultăţi în descrierea simptomatologiei. Copiii îşi freacă urechile în încercarea de a-şi uşura suferinţa
- pierderea auzului.

domeniu: 
categorie: