Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Pancreatita

Pancreatita are loc atunci când se inflameaza pancreasul, o glandă cu dimensiune mare localizată în spatele stomacului. Glanda aceasta serveşte organismul în două feluri. Mai întâi, ea produce insulina si glucagonul, doi hormoni care reglează metabolismul carbohidraţilor. În acest mod, pancreasul funcţionează pentru a ajuta normalizarea nivelului de zahăr în sângele organismului. În al doilea rând, pancreasul nu doar secretă hormoni, ci si produce enzima digestivă. Enzima este o substanţă care accelerează reacţiile biochimice. Enzima digestivă, apoi, contribuie la digestie prin creşterea ritmului în care organismul descompune mâncarea. Când apare pancreatita, de obicei se datorează enzimei digestive care atacă şi digeră pancreasul, care a produs-o la început.

Pancreatita – Acută sau Cronică
Pancreatita variază în severitate. Desi simptomele manifestate pot fi asemănătoare, efectele asupra corpului diferă de la o extremă la alta. Ea se prezintă în două feluri:

Pancreatita Acută. Inflamaţie care în general durează câteva zile şi apoi trece, de cele mai multe ori în recuperare completă. Atacurile acute continue pot duce la boala cronică.

Pancreatita Cronică. Are loc atunci când inflamarea pancreasului este gravă sau repetată. Cazurile cronice sunt mult mai serioase decât cele acute fiindcă semnalează un pericol permanent asupra pancreasului şi pot crea mai departe complicaşţi cum ar fi diabetul sau deficienţ de vitamine. B12, o vitamină esenţială pentru formarea celulelor roşii în sânge, a sănătăţii nervoase, pentru metabolismul grăsimii şi al carbohidraţilor, poate ajunge nivel periculos de scăzut cu astfel de deficienţe.
Pancreatita manifestă următoarele simptome:
•Durere severă în zona abdominală de sus (în cazul pancreatitei acute, durerea începe brusc; la cea cronică durerea este în general constantă).
•Greaţă şi vomitat.
•Abdomen umflat şi sensibil.
•Dezhidratare.
•Tensiune mică care poate cauza leşin/ameţeală.
•În cazul pancreatitei cronice, fecalele se pot îngălbeni având un miros rău.
Pancreatita de cele mai multe ori este cauzată de pietrele la fiere introduse în canalul pancreatic, sau de abuzul de alcool. Potrivit statisticilor, nouă din zece cazuri de pancreatită cronică se întâmplă din cauza alcoolului. De asemenea, pancreatita poate fi cauzată de anumite medicamente (acetaminofen, sulfonamid, diuretice tiazidice şi furosemide); de o rană severă la abdomen cum ar fi lovitura sau operaţia; de infecţie virală cum ar fi hepatita sau oreion; de anormalităţi genetice în canalul pancreatic.
Pancreatita, în timpul atacului acut, în general oferă recuperare completă. Totuşi, în timpul atacului, bolnavul poate primi medicamente pentru calmarea durerii şi lichide intravenoase. Este important să se înfrâneze de la mâncat în timpul episoadelor acute, din moment ce mâncarea creşte cantitatea enzimei digestive pe care pancreasul o produce. Postul oferă timp pancreasului să lucreze mai încet şi să înceapă astfel să se vindece.

De asemenea, pancreatita poate semnala nevoia de operaţie. Dacă, de exemplu, pietrele la fiere nu sunt eliminate din organism pe cale naturală, medicul va folosi colangiopancreatografia endoscopică retrogradă pentru a îndepărta pietrele. În mod caracteristic, este necesară eliminarea pe cale chirurgicală a fierii. Pancreatita, în special în cazurile cronice, este un semn al abuzului de alcool. Prin urmare, este recomandat să se pună capăt alcoolului. Băutura continuă poate cauza daune ireversibile, inclusiv cicatrice sau reducerea producerii de enzime şi hormoni.

 

domeniu: 
categorie: