Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Prevenirea cariilor dentare

Atunci când este vorba despre carii, puteţi privi bacteriile drept "inamicul public" numărul 1.

Gura, dintţi şi periuţele de dinţi sunt pline de bacterii care se depun pe dinţi în tartru, salivă şi resturi de mîncare. Bacteriile devorează particulele de alimente de pe dinţii noştri. Ca urmare a "ospăţului" lor apare acidul, care pune dinţii în pericol. Cum lucrează el? Atacă smalţul dinţilor şi astfel apar cariile.

Capacitatea dinţilor de a repara smalţul este limitată, ei reuşind acest lucru prin extragerea mineralelor aflate în salivă. Din păcate însă, rata distrugerii smalţului de către acidul din alimente o depăşeşte cu mult pe cea a reparării dinţilor. În mod normal, nu simţo cum acidul îţi atacă dinţii, această operaţiune fiind nedureroasî. Totuşi, dacă nu o tratezi la timp, îţi atacă nu doar învelişul dentar, ci şi nervul sau chiar gingiile.

O igienă orală optimă va reduce garantat riscul apariţiei cariilor. Periatul dinţilor şi utilizarea aţei dentare în acest scop sunt mai mult decât binevenite. Periajul reduce bacteriile din cavitatea orală şi îndepărtează în acelaţi timp resturile alimentare cu care acestea se hrănesc.

Bacteriile sunt în mod special "înnebunite" după mâncărurile şi băuturile care conţin zahăr şi carbohidraţi. Acestea le dau puterea de a trăi, de a creşte şi de a se reproduce, creând carii şi atacând smalţul dinţilor. Alimentele cele mai periculoase sunt cele lipicioase, cu tendinţa de a râmâne pe dinţi - ca dulceaţa, caramelul sau mierea. Atunci când se lipesc pe dinţi, aceste alimente nu pot fi îndepărtate prin mestecat sau prin înghiţit. În consecinţă, ele oferă bacteriilor o sursă permanentă de alimentare, din care acestea găsesc forţa de a distruge smalţul dinţilor. Cel mai simplu lucru pe care îl puteţi face dupa ce mâncaţi astfel de lucruri este să vă clătiţi bine de tot pe dinţi la finalul mesei. Ar fi ideal să aveţi mereu o periuţă de dinţi la voi şi să o folosiţii atunci când momentul o cere. Acidul creat de bacterii este neutralizat de către salivă ţi expulzat afară din gură. După ce acidul este eliminat, mineralele conţinute de salivă se pregătesc să repare smalţul dinţilor atacaţi de bacterii. Intervalele mai mari între mese le oferă acestor minerale binefăcătoare oportunitatea de a repara porţiuni mai mari, pe când mesele foarte dese oferă bacteriilor o bază alimentară dăunătoare danturii. Gustările luate după masă sunt deci mai puţin periculoase decât cele luate între mese.

Astfel, o ciocolată după masa nu va provoca atâtea neplăceri ca o ciocolată mâncata separat. Nici băuturile dulci băute pe tot parcursul zilei nu aduc un beneficiu în ceea ce priveste dantura.

Vizitele regulate şi relativ dese făcute dentistului te pot asigura că dinţii tăi se află într-o stare bună. Cel mai periculos lucru este să amânaţii mersul la dentist din teamă, în special dacă simţiţi sau ştiţi că ceva nu este în regulă.

domeniu: 
categorie: