Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: Prostatita

Prostatita este o inflamaţie a prostatei (glanda sexuală accesorie masculină), cauzată într-un număr mic de cazuri de o infecţie bacteriană. Prostatita nu creşte riscul apariţiei cancerului de prostată.

Prostata este situată sub vezica urinară, în faţa rectului şi înconjoară primii centimetri ai uretrei (canalul care transportă urina de la vezică). Prostata produce plasma seminală, care intră în compozitia lichidului seminal.

Prostatita  este uneori descrisă ca fiind o infecţie a prostatei, dar în majoritatea cazurilor, reprezintă o inflamaţie fără infectare bacteriană. De fapt, doar 5 -10% din cazuri sunt determinate de infecţii bacteriene.

Prostatita este foarte frecventă, fiind responsabilă pentru 25% din infecţiile genitourinare care afectează bărbaţii sub 50 ani.

Prostata se află la intersecţia dintre căile urinare şi căile genitale ale bărbatului. De aceea prostatita poate fi consecinţa unei contaminări bacteriene a uretrei, dar şi a unei infecţii a întregului aparat urinar (vezica, uretere, rinichi).

Termenul de prostatită cuprinde patru afecţiuni ale prostatei:

Prostatita acută bacteriană este cel mai rar tip, dar cel mai uşor de diagnosticat şi de tratat. Se manifestă prin frisoane, febră, dureri lombare şi perineale, senzaţii de arsură în timpul urinării, micţiuni imperioase şi polakiurie (urinări frecvente). Infecţia tractului urinar este indicată de prezenţa bacteriilor în urină. Tratamentul prostatitei acute bacteriene se face cu antibiotice adecvate pentru tipul de bacterie în cauză. Uneori sunt administrate şi medicamente antiinflamatorii nesteroidiene pentru calmarea durerii.

Prostatita cronică bacteriană este, de asemenea, relativ rară. Constă în prostatita de lungă durată (prostatita acută netratată sau recidivantă), asociată cu o anomalie (îngustare a uretrei sau adenom al prostatei) ce devine un focar de infectie a tractului urinar. Simptomele constau in dureri lombare, perineale (zona dintre anus si organele sexuale externe), dureri testiculare si, daca infectia se raspandeste la rinichi, prin arsuri sau dureri in timpul urinarii (disurie), prin mictiuni imperioase si polakiurie (urinaăi frecvente). Tratamentul în cazul prostatitei cronice bacteriene necesită identificarea şi eliminarea defectului prostatei, apoi în administrarea de antibiotice.

Prostatita nebacteriană este cea mai comună si mai puţin cunoscută formă de prostatită. Se pare că reprezintă 80% din cazurile de prostatită. Prostatita nebacteriană este o afecţiune cronică, ce afectează bărbaţii de toate vârstele. Simptomele se manifestă intermitent. Deşi nu sunt semne de infecţie cu un agent patogen cunoscut, această formă de prostatită este uneori tratată cu antibiotice. De fapt, tratamentul în cazul prostatitei nebacteriene este dificil şi uneori decepţionant. Prostatita nebacteriană este asociată cu alte afecţiuni, precum artrita reactivă.

Prostatodinia are caracteristici comune cu prostatita nonbacteriană (simptome, predominanţa de vârstă, ineficienţa tratamentului). Totuşi, nu există semne care să indice o infecţie a tractului urinar la bărbaţii care suferă de prostatodinie.

 

domeniu: 
categorie: