Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: SRAS- pneumonia atipică

Sindromul respirator acut sever (in engleza : Severe Acute Respiratory Syndrome-SARS) este o boala infectioasa care se asociaza cu febra ridicata, dispnee, raguseala, tuse, dureri in gat si alterarea grava a starii generale. Boala este provocata de un virus din familia Corona-virusi, care este foarte virulent, astfel ca boala are un prognostic fatal pentru multi dintre pacienti. In momentul de fata nu exista un tratament specific pentru sindromul respirator acut sever, de aceea se trateaza doar simptomele.
Sindromul respirator acut sever este o boala inflamatorie cu manifestari clinice similare gripei, numita si pneumonie atipica. Pacientii necesita supraveghere medicala.
Sindromul respirator acut sever este determinat de un virus din familia Corona-virusi care nu a mai fost identificat anterior la oameni, a carui genom este in prezent complet deslusit. 2 reprezentanti din aceasta familie virala sunt responsabili de aproximativ un sfert din totalul patologiilor respiratorii relativ inofensive. Agentii patogeni trec de la animale la oameni, mai ales atunci cand acestia traiesc impreuna intr-un spatiu stramt.
Sindromul respirator acut sever se transmite pe cale aerului (prin intermediul picaturilor Fluegge). Cazurile de imbolnavire a persoanelor care locuiesc sub acelasi acoperis au dus la ipoteza ca sindromul respirator acut sever este o patologie mai contagioasa decat s-a presupus pana la un moment dat. In momentul de fata nu poate fi contestat faptul ca agentii patogeni ai bolii se pot raspandi pe distante mari, prin intermediul aerului, al apei de baut, al fecalelor sau chiar al aparatelor de aer conditionat.
Oamenii de stiinta sustin ca agentul patogen responsabil supravietuieste in conditii normale minim 24 de ore in afara organismului. Mai mult, existenta virusului poate fi pusa in evidenta chiar si la o luna dupa momentul infectarii, de exemplu in scaunul bolnavilor. Virusul care declanseaza sindromul respirator acut sever devine inactiv la temperaturi de peste 56◦C.
Intervalul de timp din momentul infectarii pana al aparitia primelor simptome ale sindromului respirator acut sever se situeaza intre doua si sapte zile, in medie cinci.
Simtomatologia sindromului respirator acut sever este nespecifica si similara celei din gripa. Tabloul clinic este dominat de:
- Febra ridicata (peste 38◦C) ;
- Tuse puternica;
- Dispnee (efort la respiratie) cu bradipnee (ritm incetinit al respiratiei) ;
- Dureri in gat ;
- Frisoane;
In plus, pot sa mai apara:
- Dureri de cap (cefalee) ;
- Redoare musculara;
- Lipsa apetitului;
- Stari de confuzie;
- Diaree apoasa, fara sange sau mucus;
- Eruptii cutanate;
- Stare generala alterata.
Diagnosticul de sindrom respirator acut sever se pune in prima linie pe baza simptomelor, in corelatie cu un sejur al pacientului in una din tarile afectate grav de boala. Radiografia pulmonara indica inflamarea atipica a tesutului pulmonar in urma atacului viral. Exista o discrepanta mare intre simptomatologia grava si rezultatul mai putin pronuntat la examenului radiologic. Diagnosticul poate fi confirmat de o computertomografie cu rezontanta inalta sau de un examen de evidentiere directa a virusului.
In momentul de fata nu exista un tratament etiologic pentru sindromul respirator acut sever. Terapia se face cu un antibiotic cu spectru larg, cu ribavirina (medicamentul pentru hepatita C), precum si cu un preparat pe baza de cortizon si vizeaza ameliorarea simptomelor si prevenirea suprainfectiilor bacteriene. In plus se pot administra medicamente antivirale, cu toate ca nu actioneaza specific impotriva virusului responsabil de sindromul respirator acut sever. Pacientii se trateaza in sectii de terapie intensiva cu regim de izolare.
Evolutia sindromului respirator acut sever este variabila, de la forme medii la deces. In cazul multor pacienti apare o ameliorare a simptomelor dupa una-doua saptamani. Rata de mortalitate a sindromului respirator acut sever s-a situat la 9 % in cadrul ultimei epidemii.

domeniu: 
categorie: