Ştiţi cum să vă feriţi de boli? Azi: toxiinfecţia alimentară

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli infecţioase acute, cu manifestări în principal digestive, apărute după ingestia de alimente care conţin germeni patogeni şi/sau toxinele lor în cantitate mare.

Manifestările clinice apar în maxim 72 de ore după ingestia alimentului incriminat. În literatura şi practica medicală din ţările de limba engleză în cadrul toxiinfecţiilor alimentare sunt incluse şi intoxicaţiile alimentare produse prin ingestia de alimente care conţin toxice nemicrobiene (intoxicaţia cu histaminaprin consumul unor specii de peşte, intoxicaţia cu ciuperci etc.).

Boala se manifestă sporadic (aceste cazuri sunt diagnosticate de obicei ca enterocolite acute) sau sub formă de focare epidemice cu zeci, sute sau mii de cazuri.
Alimentele mai frecvent implicate în producerea toxiinfecţiilor alimentare sunt ouăle şi preparatele din ouă(maioneze, creme etc.), laptele şi preparatele din lapte (frişca, brânza, cremele etc.), carnea şi preparatele din carne. Sunt alimente în care există din abundenţă substanţele nutritive îprincipal proteine) necesare multiplicării germenilor.

Sursele de infecţie, de la care se contaminează alimentele, sunt umane şi animale:
Salmonella: păsări, animale domestice şi omul (tubul digestiv);
Staphylococcus: animale, în special bovine (mastita), omul (infecţii cutanate, portaj nazal şi faringian);
E.coli: omul (tubul digestiv);
Cl. Perfringens: animale, omul (tubul digestiv).
Salmonella: păsări, animale domestice şi omul (tubul digestiv);

Toxiinfecţiile alimentare se manifestă clinic prin vărsături, scaune diareice, dureri abdominale, febră. Dacă scaunele şi vărsăturile sunt frecvente şi abundente şi/sau aportul hidric este insuficient se produce deshidratarea (senzaţie de sete, diminuarea turgorului cutanat, tahicardie, scăderea tensiunii arteriale până la colaps, diminuarea diurezei până la anurie) de diferite grade (medie, uşoară sau severă).

Greaţa şi voma se pot combate prin administrare de antiemetice iar colicile abdominale prin aplicarea pe abdomen de comprese calde, uscate sau umede (uşor alcoolizate). Este bine să nu folosim medicamente care încetinesc tranzitul intestinal deoarece se încetineşte şi eliminarea din intestin a bacteriilor şi toxinelor implicate în producerea toxiinfecţiilor alimentare.

Formele uşoare şi medii de toxiinfecţii alimentare nu necesită tratament etiologic. Tratamentul etiologic este indicat în formele severe şi potenţial severe (sugari, vărstnici, persoane cu afecţiuni cronice, cu terapie citostatică sau imunosupresoare etc.). Antibioticele indicate sunt acidul nalidixic, fluorochinolonele (ciprofloxacina), colimicina (la sugari), în doze uzuale, timp de 3 - 5 zile.

domeniu: 
categorie: