Ştiţi cum să vă feriţi de boli?Varicela in actualitate

Bolile „de sezon” apar în fiecare anotimp şi nu iartă pe nimeni, în special pe cei sensibili: bătrâni, copii sau pe cei afectaţi de boli cronice.

Vă prezentăm, astăzi o boală  care face ravagii în ultimul timp: varicela, denumită popular „vărsat de vânt” şi recidiva acesteia, zona zoster.

Varicela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzeaza erupţie (urticarie). Mai mult de 90% din oamenii din întreaga lume ajung să facă boala la un moment dat în viaţă, mai ales daca aceştia nu sunt vaccinaţi împotriva varicelei. Varicela de obicei este mult mai severa si cauzează complicaţii la femeile gravide, la nou-născuţi, la copii cu vârsta peste 15 ani şi la persoanele care au sistemul imunitar afectat. Virusul ce cauzează varicela se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta. Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizeaza pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale şi nazale. De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin strănut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secreţiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate.

Perioada de incubaţie, care durează de la expunerea la virusul varicelei până la apariţia semnelor de boală, este de obicei între 14-16 zile dar poate fi cuprinsă între 10-21 zile. Primele simptome ale varicelei sunt: - febră între 38 si 39,4 °C - indispozitie, oboseală şi stare de rău - apetit diminuat sau dispărut - dureri de cap şi inflamaţia gâtului. - pete roşii sau umflături: ce se transformă în vezicule pline cu lichid clar sau tulbure - veziculele: se rup şi zemuiesc - veziculele rupte: sunt acoperite de cruste.În general dacă virusul devine din nou activ o persoana nu va mai face varicela ci va face zona zoster sau herpes zoster.Zona Zoster este o boală infectioasă acută produsă de virusul varicelei şi al zonei, care de regulă apare ca primă infecţie în copilarie sub aspectul clinic al varicelei (vărsat de vânt). Ulterior, virusul rămâne în stare latenta în celulele ganglionilor spinali şi reactivarea lui, urmată de multiplicare activă, duce la apariţia erupţiei de zona zoster pe teritoriul celulelor ganglionilor spinali posteriori corespunzatori erupţiei. Reactivarea virusului şi apariţia epidermoneurovirozei care este zona zoster reprezintă reactivitatea imună a organismului la infecţii, boli cronice, neoplazii, stresul prelungit, surmenajul etc.

Aspectul clinic al bolii este caracteristic. De cele mai multe ori primul semn este durerea sau senzaţia de usturime sau arsură care precede erupţia; este localizată unilateral, asimetric, pe traiectul nervului afectat şi va însoţi toată perioada erupţiei cutanate, convalescenţa şi perioada posteruptivă. Eruţtia este reprezentată de buchete de vezicule pe o baza de eritem (roşeaţă) urmate de pustulizare, crustalizare şi, în final, vindecare. În general boala se vindecă în 4-6 săptămâni, cu sau fără tratament.

Uneori, afecţiunea este urmată de sechele şi dintre acestea cele mai de temut sunt alergiile postzosteriene: dureri, arsuri, parestezii uneori foarte intense, aproape insuportabile.

Îi sfătuim pe cei cărora le apar simptoele prezentate să se prezinte cât mai repede la medic, pentru a trata boala din timp cât şi pentru a nu-i expune şi pe cei din jur la risc.

domeniu: 
categorie: