Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ştrandul din Vatra Dornei (SV) a ajuns o ruină

Aşezat pe malul rîului Dorna, complexul de agrement 'Lunca Dornelor', cunoscut de dorneni sub numele 'la lunca' sau 'ştrandul' este în prezent o ruină. Afectat de îndelungate procese desfăşurate între SC Dorna Com SA pe de o parte, şi Primăria municipiului, respectiv SC Lunca Dornelor SRL, pe de alta parte, baza de agrement este în momentul de faţă inutilizabilă, cu activele degradate şi fară perspectiva în ceea ce priveşte investiţiile.
Pe terenul respectiv, care aparţine domeniului public şi se află în administrarea Consiliului local al municipiului se află sau au existat diferite construcţii şi instalaţii de agrement, aflate în stare de părăsire. Astfel, bazinul de înot este invadat de balarii, are pereţii crăpaţi sau căzuţi, iar din fundul acestuia au crescut arbuşti. Lacul din apropierea bazinului nu a mai fost decolmatat de ani de zile, malurile sunt năpădite de bălării şi invadate de pungi de plastic şi pet - uri. Deşi suprafaţa acestuia nu este mare, în vremurile de glorie, pe undele lui pluteau bărci. Din vechiul ponton au mai ramas cîteva bîrne putrede si o grindă metalică.
Complexul mai cuprinde două terenuri de volei, acoperite cu bitum, în stare relativ bună, însă fără stîlpii de susţinere ai plasei, care au fost furaţi demult. Din vechea popicărie a ramas doar pista betonată. Aceasta nu a putut fi furată, pentru că restul construcţiei, din lemn, a dispărut de mult. Scena pe care în vremuri de mult uitate se desfăşurau spectacole în are liber este părăsită, mînjită de diferite inscriptii şi grafitti de prost gust. Spaţiul verde din împrejurimi, năpădit de balarii, respira acelaşi aer de parasire si neîngrijire.
Pavilionul din lemn, obiect de dispută între CS Dorna Com Sa si SC Lunca Dornelor SRL este 'păzit' de un imens lacăt, plasat pe usa de la intrare. Prin geamurile sparte se pot zări înăuntru piese de mobilier aruncate de-a valma şi mizerie cît cuprinde. Pe frontispiciul cladirii troneaza o firma pe care se poate citi: 'SC COM SERV SRL LUNCA DORNELOR', alaturi de care se afla o alta de dimensiuni reduse pe care scrie: 'SC VANINA COM SRL Suceava'. Nici urma de terasa pe care dornenii puteau bea o bere în zilele fierbinţi de vară (destul de puţine dealtfel) sau de grătarul pe care sfîrîiau mititeii.
Timp de circa un deceniu activele au făcut obiectul unor contracte de asociere între societatile Dorna Com şi SC Lunca Dornelor, rodul acestora fiind o serie interminabila de procese, ajunse în momentul de faţă la Curtea Supremă de Justiţie. Statutul juridic neclar a îndepărtat investitorii, fără de care nu este posibilă reabilitarea bazei de agrement, care este condamnată în acest fel la dispariţie.
Exista anumite informaţii ca executivul şi deliberativul dornean ar dori să ia 'taurul de coarne' şi să redea dornenilor un loc de petrecere a timpului liber, aflat într-un cadru pitoresc. Fără o reglementare juridică clară însă acest lucru nu este posibil, ceea ce face ca anul în curs sa fie aproape sigur pierdut, mai ales ca vara, la Vatra Dornei, nu este foarte lungă.

domeniu: 
categorie: