Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Subiectele serii de joi, 31 august

Principalele subiecte ale zilei reflectate în ediţiile emisiunilor informative din această seară: Cei doi mineri de la Baia Nouă au fost aduşi la suprafaţă

După ce au zăcut sub câteva tone de steril timp de trei săptămâni, cei doi mineri de la Baia Nouă, judeţul Mehedinţi, au fost aduşi la suprafaţă la ora 13.00. Timp de trei săptămâni, echipele de salvatori venite de la mai multe unităţi de profil din ţară au muncit contracronometru pentru a ajunge la cei doi mineri blocaţi în subteran la orizontul 90, Liviu Tomoioagă, de 29 de ani, şi Zdravko Ianculovici, de 42 de ani. Operaţiunile au fost extrem de dificile, de mai multe ori echipele de salvare fiind ameninţate de surparea galeriilor datorită infiltraţiilor de apă din pereţii minei. După ce în urmă cu două zile au fost găsite câteva bucăţi din echipamentul celor doi, azi-noapte la ora 24.00, echipele de salvare au reuşit să sape până la colivia în care erau blocaţi minerii şi să îi identifice. În această dimineaţă la ora 10.00 s-a reuşit tăierea unui perete lateral al coliviei, iar la ora 13.00, trupurile neînsufleţite ale lui Liviu Tomoioafă şi Zdravko Ianculovici au fost scoase la suprafaţă, ei fiind preluaţi de către Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea autopsiei. (AMOS News)

Legile siguranţei naţionale, în formă finală

Guvernul a prezentat joi forma finala a pachetului de legi privind siguranta nationala. Consilierul premierului pe probleme de securitate Marius Oprea anunta ca modificarile aduse de catre Executiv fac in asa fel incat documentul sa respecte in primul rand drepturile omului. Potrivit modificarilor, ofiterii de informatii vor putea efectua acte de urmarire penala doar in cazuri de terorism si trafic de droguri, fiinte umane si arme. Pe de alta parte, Serviciul de Protectie si Paza va deveni departament in Ministerul de Interne, iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale departament in Ministerul Comunicatiilor. (RFI)

Citeşte...
Pachetul de proiecte de lege privind siguranţa naţională
Comisiile SRI şi SIE vor avea mai multă putere
Radu Stroe dă asigurări că pachetul de legi privind securitatea naţională va fi adoptat în scurt timp

ÎPS Teodosie spune că a fost forţat să colaboreze

După ce deconspirarea dosarelor securităţii a făcut victime printre politicieni, acum a venit rândul slujitorilor Bisericii. Astăzi, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhi-episcopul Tomisului, a recunoscut că a semnat un angajament cu Securitatea, dar susţine că nu a colaborat în nici un fel cu aceasta. Mai mult, arhiepiscopul a afirmt că angajamentul a fost semnat sub presiune, într-un sediu al miliţiei. Reprezentanţii BOR spun că, în cazul în care s-ar dovedi că vreun preot a colaborat cu Securitatea, Sfântul Sinod va lua măsuri, după legile bisericii. (Realitatea Tv)

Citeşte...
Un preot din Argeş a mărturisit relaţia cu Securitatea

Fostul preşedinte va depune plângere împotriva CNSAS

Fostul preşedinte Emil Constantinescu acuză SIE şi Direcţia de Informaţii a Armatei că nu au furnizat CNSAS toate documentele pe care le aveau în cazul actualului preşedinte Traian Băsescu. Mai mult, Constantinescu a anunţat că va depune plângeri penale împotriva CNSAS, a SRI şi a Direcţiei de Informaţii a Armatei. El acuză aceste instituţii că timp de şapte ani nu şi-au făcut datoria în ceea ce priveşte deconspirarea informatorilor securităţii. (Realitatea Tv)

Citeşte...
Constantinescu va da în judecată serviciile de informaţii şi CNSAS
Aurelian Pavelescu: Nimeni din serviciile secrete nu spune clar că nu există un dosar a lui Traian Băsescu
'Acţiunea Constantinescu' privind deconspirarea: Sesizare după sesizare
Aurelian Pavelescu: SRI, SIE şi Direcţia de Informaţii a Armatei ignoră legea deconspirării fostei securităţi

Dosariada scriitorilor

Valul dezvăluirilor şi eficienţa lor pentru curăţirea societăţii româneşti au fost discutate miercuri de Uniunea Scriitorilor, scriitorii fiind printre cei mai atinşi de fosta Securitate. Au fost invitaţi să participe membri ai Uniunii, scriitori care au trăit în regimul comunist. Tonul discuţiei a oscilat între vehement-acuzator şi resemnat-înţelegător. Nimeni nu face vânătoare de vrăjitoare în cadrul Uniunii, a afirmat Nicolae Manolescu. După părerea domniei sale, ordinea de desfăşurare a evenimentelor nu este cea mai potrivită. "Cred că problema adevărată a noastră nu este a informatorilor sau nu ar trebui să fie şi nici măcar a Securitătii; ar trebui să fie a regimului comunist. Eu sunt de părere că dacă noi făceam un proces al comunismului, acum ştiam exact cine ce răspundere poartă pentru crime, pentru nelegiuiri, pentru tot ce s-a întâmplat. Nu că asta i-ar fi absolvit de vină pe mărunţii informatori, turnători de toată ziua, care au avut şi ei bucuriile lor /.../, nu, dar cel puţin am fi ştiut să aşezăm lucrurile cu picioarele în jos şi cu capul în sus", a declarat Nicolae Manolescu. (TVR)

Băsescu, încolţit de aliaţi şi de predecesori

Politicienii s-au aliat astăzi împotriva preşedintelui ţării. Liberalul Ludovic Orban, conservatorul Dan Voiculescu, dar şi fostul şef al statului, Emil Constantinescu, l-au criticat la unison pe Train Băsescu. Fiecare pentru un alt lucru. Orban pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak, iar Voiculescu şi Constantinescu pentru presupusa colaborare a lui Traian Băsescu cu poliţia politică. (Realitatea Tv)

Citeşte...
Orban: 'O sosie bântuie Palatul Cotroceni'
Orban: "Această diversiune colaterală trebuie să înceteze"
Voiculescu: 'Băsescu, racolat în 1973'
Voiculescu îşi măsoară forţele cu Băsescu în locuri de muncă create
Aurelian Pavelescu: "Declaraţia preşedintelui Băsescu este deosebit de gravă"
Aurelian Pavelescu: Există o conspiraţie transpartinică în ceea ce priveşte serviciile secrete

''Anticipate, liste comune cu PNL, premier PD''

Alegerile anticipate reprezintă o soluţie pentru PD după aderarea la Uniunea Europeană. Aceasta este părerea exprimată astăzi de preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, la şcoala de vară a tineretului democrat de la Costineşti. Videanu a făcut şi o ofertă pentru liberali - participarea pe liste comune la alegerile parlamentare, dar premierul să fie desemnat de PD . Şi preşedintele partidului, Emil Boc, susţine ideea organizării alegerilor anticipate după data de 1 ianuarie 2007. (Realitatea Tv)

Congresul UDMR nu îl va lăsa pe Marko Bela fără putere

Preşedintele UDMR Covasna, Albert Almos, a declarat joi la Sfântu Gheorghe că la Congresul UDMR de anul viitor (ce are loc odată la patru ani), filiala covăsneană a Uniunii nu va veni cu nicio propunere pentru o eventuală nouă conducere centrală UDMR. Pentru Albert Almos, vehicularea unor alte nume pentru conducerea UDMR decât cel al lui Marko Bela este neverosimilă atâta vreme cât nu există, se pare, niciun contracandidat destul de puternic: ''Conducerea UDMR trebuie refăcută puţin atât la centru cât şi în filialele judeţene, dar asta nu înseamnă că s-a găsit omul care să-l poată înlocui pe Marko Bela. Este vorba de o poziţie foarte importantă şi de ani de muncă pe care UDMR nu îi poate rata. E adevărat că sunt câteva persoane cu funcţii importante în UDMR care ar trebui schimbate, dar în niciun Congresul UDMR nu îl va îndepărta pe Marko Bela de la conducere'', a opinat Albert Almos, ferindu-se însă a nominaliza pe vreunul dintre cei pe care UDMR ar trebui să-i înlăture din fruntea sa. (AMOS News)

În clădire nouă, justiţie mai curată

Palatul de Justiţie din Bucureşti şi-a redeschis joi porţile, după ce a fost restaurat şi consolidat timp de peste trei ani. Construcţia este considerată de arhitecţi drept una dintre cele mai frumoase clădiri de acest gen din Europa. Constructorii spun că imobilul va rezista la un cutremur de 8,5 grade pe scara Richter. Traian Băsescu, prezent la inaugurare, a declarat că inaugurarea este semnificativă pentru ce se întâmplă în justiţia din România, care a beneficiat de foarte puţine resurse materiale şi de la care s-a aşteptat foarte mult. „Redeschiderea Palatului la standarde corespunzătoare aspiraţiilor publicului şi magistraţilor are o semnificaţie aparte, mai ales că justiţia are o importanţă covârşitoare pentru consolidarea statului de drept”, spune şeful statului. Băsescu speră că noile condiţii de lucru vor stimula viteza procesului şi acurateţea lui. (Antena 3)

Palatul de Justiţie, verificat de DNA

Palatul de Justiţie, inaugurat astăzi în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, face obiectul unui dosar penal, avut în lucru de DNA din martie 2006, după ce procurorii anticorupţie au fost sesizaţi de Parchetul General. Procurorii DNA fac acte premergătoare cu privire la modul şi împrejurările în care Ministerul Justiţiei a atribuit în 2003 lucrările de consolidare şi restaurare a palatului de Justiţie unei firme franceze. DNA a cerut pentru anchetă Curţii de Conturi un raport în acest sens. (AMOS News)

Se redeschide circulaţia pe Podul Grant

Ca urmare a finalizarii lucrarilor care necesitau inchiderea circulatiei, Podul Grant va fi redeschis traficului rutier, in ambele sensuri, informează Primăria Capitalei. Deschiderea va avea loc in aceasta seara, dupa inspectarea de catre Politia Rutiere a marcajelor si semnalizarii rutiere. Lucrarile care au mai ramas de executat putand fi efectuate sub trafic, vor continua pana pe data de 31 octombrie, care este termenul de finalizare a contractului. (AMOS News)

Ali Imran, vinovat de producerea accidentului de la Podul Eroilor, rămâne în arest

Britanicul Ali Imran, autorul accidentului de la Podul Eroilor soldat cu moartea a trei persoane, printre care si regizorul Cristian Nemescu, ramane in arest. Dupa ce Tribunalul Bucuresti a confirmat astazi decizia de arestare preventiva a sa, avocatii britanicului Ali Imran, autorul accidentului, au cerut magistratilor cercetarea in stare de libertate a clientului lor, in acord cu hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului. Aparatorii au pledat pentru eliberare, motivand ca britanicul de origine pakistaneza nu prezinta pericol pentru ordinea publica si ca are nevoie de ingrijiri medicale. In replica, procurorul de sedinta a pledat pentru mentinerea in arest, argumentand ca in Dreptul anglo-saxon trecerea pe rosu este considerata infractiune savarsita cu intentie. (RRA)

Dosarul Rompetrol

Omul de afaceri Dinu Patriciu si ziaristul Sorin Rosca Stanescu au sosit in aceasta dimineata la Parchetul General, unde procurorii ar trebui sa inceapa prezentarea materialului de urmarire penala in dosarul Rompetrol. Sorin Rosca Stanescu a fost prezent si ieri la Parchet, cand a aflat ca are la dispozitie patru zile pentru a studia cele aproape 60 de volume ale dosarului Rompetrol. Acestea reprezinta numai o parte a dosarului si anume cea referitoare la cotarea la bursa a actiunilor companiei Rompetrol Rafinare. Cel mai important invinuit in acest caz este Dinu Patriciu, acuzat de inselaciune, complicitate la abuz in serviciu, complictate la evaziune fiscala, manipularea pietei de capital si divulgarea de informatii privilegiate. (RRA)

Citeşte...
Dosarul Rompetrol se îngroaşă

Sindicaliştii de la Uzinele Govora au suspendat protestele

Sindicalistii de la Uzinele Govora au suspendat protestele pe care vroiau sa le organizeze saptamana viitoare in fata sediului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, dupa ce au discutat cu presedintele Autoritatii, Razvan Orasanu. Dupa intalnirea cu liderii sindicali presedintele AVAS a declarat: ''Exista o situatie dificila a uzinelor sodice, datorita unei tergiversari a lamuririi actionatului majoritar. Insa credem ca am avut o buna baza pentru dicutie si saptamana viitoare urmeaza sa am o intalnire cu mai multi actori implicati. Urmeaza sa am o intalnire cu actionarul majoritar de la Pegacom, cea care la ora actuala detine acest contract de privatizare, si evident cu CET-ul Govora, care de asemenea detine un pachet foarte important de actiuni. Vom desfasura aceste proceduri conform legilor in vigoare.'' (RRA)

Vot prin corespondenţă pentru românii din dispora

Românii care muncesc în străinătate ar putea vota, la alegerile următoare, prin corespondenţă. În momentul de faţă, în străinătate muncesc circa 2,5 milioane de români. Declaraţia a fost făcută de ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Acesta a afirmat că va elabora un proiect de lege cu privire la această manieră de vot. Ministerul Afacerilor Externe îi va informa corect pe cetăţenii români din străinătate, a mai spus ministrul de Externe. "A nu crea condiţii pentru exercitarea acestui drept este un act profund nedemocratic", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a asigurat că legea va reflecta o "practică europeană curentă". (Antena 3)

Externe

540 de milioane de dolari pentru reconstrucţia Libanului

În aceste momente, la Stockholm se desfăşoară o reuniune internaţională de ajutor pentru Liban. Reprezentanţi ai aproximativ 60 de ţări donatoare şi organizaţii internaţionale speră să strângă mai mult de jumătate de miliard de dolari, bani necesari pentru refacerea Libanului. Uniunea Europeană s-a angajat să ofere 54 milioane de dolari. Suedia, ţara gazdă, a promis 20 milioane de dolari, iar guvernul italian 38. România va participa şi ea cu 640 de mii de dolari. La reuniune participă şi premierul libanez Fouad Siniora. Într-un raport adresat conferinţei de la Stockholm, el a afirmat că este prea devreme pentru o evaluare completă a pagubelor provocate de război, dar că, pentru început, ar fi nevoie de circa 540 de milioane de dolari. Cert este că Libanul trebuie să refacă sute de şosele , zeci de poduri şi mii de case. Toate au fost distruse în timpul conflictului de 34 de zile, izbucnit la 12 iulie, între statul evreu şi gherilele mişcării şiite Hezbollah. (Realitatea Tv)

Conferinţă mondială pentru reconstrucţia Libiei

O conferinta mondiala a inceput joi la Stockholm, unde participanti din zeci de tari incearca sa adune bani pentru reconstructia Libiei. Premierul libanez Fouad Siniora a facut un apel catre comunitatea internationala sa-i ajute tara distrusa de conflictul dintre Israel si organizatia Hezbolah. Comisia Europeana a anuntat deja ca va aloca 42 de milioane de euro, in timp ce Romania va acorda un ajutor umanitar de aproximativ cinci sute de mii de euro. (RFI)

Iranul nu renunţă

Iranul nu va ceda absolut deloc în faţa intimidării şi a presiunilor occidentale, a declarat preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU i-a dat Teheranului termen până joi pentru a-şi suspenda activităţile de îmbogăţire a uraniului - informează AFP şi Reuters. "Toată lumea trebuie să ştie că poporul iranian nu va ceda absolut deloc în faţa intimidării şi nu va accepta să fie privat de drepturile sale", a spus preşedintele, într-un discurs difuzat la televiziune. Preşedintele Ahmadinejad a reiterat că Iranul nu renunţă la activitatea de îmbogăţire a uraniului, aşa cum i-a cerut Consiliul de Securitate al ONU a Iranul, subliniind că este vorba de un drept al său, la care nu va renunţa. (TVR)

Blocada aeriană şi maritimă asupra Libanului va continua

Surse din anturajul premierului israelian Ehud Olmert afirma ca blocada aeriana si maritima asupra Libanului va continua. Pozitia israeliana este ferma, si pana la eliberarea celor doi soldati israelieni nu se poate vorbi de implementarea Rezolutiei 1701 a Consiliului de Securitate. Potrivit corespondentului RRA, Dragos Ciocirlan, in presa libaneza de astazi a aparut informatia potrivit careia Germania va incerca sa medieze un viitor acord intre Israel si gruparea libaneza siita Hezbollah, cu privire la schimbul de prizonieri intre aceste doua parti. (RRA)

Atentat cu bombă în Turcia

Politia turca a anuntat ca o femeie a fost ranita in urma exploziei unei bombe artizanale intr-o pubela de gunoi, in orasul sudic Mersin. Acesta este cel de-al saselea atentat cu bomba care a avut loc in Turcia in ultima saptamana. Exploziile altor cinci bombe in populare statiuni turistice din Turcia au provocat moartea a trei persoane si ranirea altor cateva zeci. O grupare militanta kurda si-a asumat responsabilitatea pentru acele atacuri si a avertizat ca va transforma Turcia intr-un iad. (RRA)

Japonia. Prinţesa Kiko naşte primul moştenitor

Familia imperială din Japonia poate răsufla uşurată. Soţia fiului cel mic al împăratului va aduce pe lume un băiat, primul moştenitor pe linie bărbătească de mai bine de patru decenii. Informaţia a apărut într-o publicaţie de la Tokyo, care susţine că prinţul Akishino le-a confirmat unor prieteni că soţia sa, Kiko aşteaptă un băiat. Prinţesa, mamă a încă două fete, a fost spitalizată într-o clinică, unde trebuie să nască săptămâna viitoare. Vestea era aşteptată cu mare nerăbdare în Japonia, unde pe tron poate accede doar un bărbat. Fiul cel mare al împăratului are doar o fetiţă şi s-a pus chiar problema schimbării legii de succesiune la tron. Până acum, familia imperială nu a confirmat sexul bebeluşului. (Antena 3)

Thailanda: Val de atentate în 21 de bănci

Cel puţin 21 de sedii de bănci din sudul Thailandei au fost ţintele unor atentate cu bombă. O persoană a fost ucisă şi alte 20 rănite în exploziile, de mică intensitate. Dispozitivele explozive fuseseră amplasate în coşuri de gunoi şi au fost detonate cu ajutorul telefoanelor mobile. Una dintre băncile vizate a fost avertizată înainte de deflagraţie, printr-un apel telefonic anonim şi toţi cei aflaţi în interior au apucat să iasă afară. Poliţiştii au reţinut doi suspecţi şi spun că a fost vorba de acţiuni secesioniste puse la cale de studenţi. (Antena 3)

domeniu: 
categorie: 
Autor: