Subiectele serii de Miercuri, 14 Decembrie 2011

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

Curtea Constituţională: legea asistenţei sociale NU încalcă legea fundamentală
Judecătorii Curţii Constituţionale au respins argumentele opoziţiei, care susţinea că prin actul normativ se restrâng drepturile fundamentale.PSD afirma că legea încalcă principiul statului social şi dreptul la măsuri de asistenţă socială. Totodată, PSD consideră că articolul 14 din Legea asistenţei sociale contravine flagrant prevederilor din articolul 16 din Constituţie, întrucât condiţionează stabilirea Indicatorului Social de Referinţă în funcţie de "tipul de familie", în timp ce Constituţia nu face distincţie între diferite tipuri de familie.PSD consideră că legea lasă la arbitrariul instituţiilor publice atât definirea sintagmei "tip de familie", cât şi acordarea beneficiilor sociale în funcţie de acest criteriu neconstituţional.În sesizarea PSD se mai arată că, prin acest act normativ, "legiuitorul urmăreşte, în fapt, restrângerea drepturilor fundamentale". "Scopul real al legii este scăderea cheltuielilor bugetare cu asistenţa socială şi nu combaterea sărăciei (în condiţiile în care indicele sărăciei a cunoscut o evoluţie ce a ajuns în acest an la un maxim istoric în perioada de după 1989)", scrie PSD în sesizare.(TVR 1)

Băsescu: 2012, an de risc maxim pentru România
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că anul 2012 va fi unul de "risc maxim" pentru România dacă se vor diminua, peste limitele funcţionale, fluxurile de capital din bănci, el exprimându-şi speranţa ca băncile mamă să fie extrem de responsabile în acest sens."2012 este un an de risc maxim pentru România dintr-un motiv fundamental: de diminuare peste limite funcţionale a fluxurilor de capital din bănci. Dacă nu se va întâmpla asta, România trece bine peste 2012, chiar dacă se prefigurează un an agricol mult mai slab din cauza secetei. Avem acest risc major. Sper ca băncile - şi nu băncile din România - băncile mamă să fie extrem de responsabile", a spus Băsescu. Şeful statului a spus că România va trece cu bine de anul 2012 dacă se va ajunge la un "modus vivendi" cu băncile din zona Euro, astfel încât să nu se opereze retrageri de capital de pe piaţa românească."Dacă reuşim să ajungem la un modus vivendi cu băncile din zona Euro să nu se producă o retragere masivă de capital de pe piaţa românească, România trece bine de 2012, trece fără bruscări de genul celor din 2010. Sperăm să ajungem la o înţelegere cu acest politician nou care se numeşte «piaţa bancară din România»", a spus Băsescu.(Money.ro)

Canada, prima ţară care denunță Protocolul de la Kyoto: “Prevederile sunt iresponsabile şi radicale”
Canada și-a anunțat oficial retragerea retragerea din cadrul țărilor participante la protocolul de la Kyoto privind protecția mediului, devenind astfel primul stat care denunță acordul încheiat în 1997.Anunțul a fost făcut de ministrul mediului Canadian Peter Kent în cadrul unei conferințe organizate la Durban, Africa de Sud, anunță bbc.co.uk. Explicația pentru acest gest diplomatic este incapacitatea Canadei de a se conforma prevederilor tratatului lucru care ar fi atras penalități de 14 miliarde de dolari. "Asta înseamnă 1.600 de dolari pentru fiecare familie canadiană", a explicat Kent.
"În timp ce guvernul nostru a luat măsuri din 2006 şi a micşorat cantitatea de gaz emisă, prevederile Kyoto sunt iresponsabile şi radicale şi nu le mai putem respecta. Ar însemna să retragem de pe drumurile Canadei fiecare automobil de orice tip", a mai adăugat ministrul.Ministrul a argumentat că în ciuda eforturilor țărilor ce au adoptat tratatul cantitatea de noxe poluante va spori pentru că cei mai mari poluatori ai lumii China și Statele Unite nu au semnat acordul.(B1 tv)

Mii de carduri CEC Bank, blocate pentru protejarea clienţilor
CEC Bank a blocat aproximativ 17 mii de carduri VISA, pentru a-şi proteja clienţii de urmările unui atac de tip phishing. Conducerea băncii a anunţat că este posibil că anumite informaţii să fi fost compromise, la nivelul bazei de date internaţionale. Reprezentanţii CEC Bank spun că toţi clienţii cărora le-au fost blocate cardurile VISA vor primi altele noi, fără a plăti ceva. Banca dă asigurări, prin intermediul unui comunicat, că disponibilităţile băneşti ale  clienţilor săi sunt în siguranţă. Există informaţii că şi alte bănci au fost afectate de scurgerea de informaţii la nivelul bazei de date internaţionale care a compromis cardurile CEC Bank. Potrivit agenţiei News In, la nivelul întregii ţări, urmează să fie supuse unor măsuri suplimentare de securitate toate cele aproximativ 17 mii de carduri VISA blocate.(Neptun TV)

Guvernul a primit 21 amendamente la legile privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor
Guvernul a primit 21 de amendamente pentru proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie.Dintre acestea, 18 pentru alegeri si 3 pentru promovarea la ICCJ, au declarat surse guvernamentale.Potrivit acestora, din totalul amendamentelor depuse la proiectul de comasare a alegerilor, 5 au fost primite din partea Senatului si 13 de la Camera Deputatilor.In ceea ce priveste cele trei amendamente la legea privind promovarea judecatorilor la ICCJ, toate acestea au fost primite de la Camera Deputatilor.Guvernul a adoptat, luni, proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si a decis sa promoveze actele normative prin angajarea raspunderii in Parlament.Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a precizat, luni, dupa sedinta Birourilor Permanente, ca pana joi se pot depune amendamente la proiectele de lege, dupa care Guvernul isi asuma raspunderea.(Pro tv)

Bucureştiul şi Ilfovul riscă să piardă zeci de milioane de euro de la UE
România ar putea pierde câteva zeci de milioane de euro din fonduri europene, din cauza neînţelegerilor dintre Primăria Capitalei şi Consiliul Judeţean Ilfov.Cele două instituţii se ceartă pe tema amplasării unui depozit de deşeuri şi a unui incinerator, care ar trebui construite cu bani europeni. Semnalul de alarma îl trage ministrul Mediului."Nici măcar în acest moment nu este înfiinţată Asociaţia de dezvoltare intercomunitară şi nu este desemnat terenul pentru incinerator. Mesajul meu este foarte clar: dacă nu rezolvă problema, nu vor putea intra în perioada 2007-2013 la finanţare. În total, valoarea investiţiilor este de 300 de milioane de euro, dar circa jumătate ar fi asumat de Primăria Generală, dar şi Consiliul Judeţean Ilfov, iar cealaltă jumătate am plăti în două tranşe, deci ar fi probabil până în 2014 circa 60-65 milioane de euro, urmând ca cealaltă parte să fie după 2014", spune ministrul Laszlo Borbely.(Realitatea TV)

USL vrea guvern detehnocraţi. Află cum a reacţionat Băsescu, la întâlnirea cu opoziţia
Opoziţia a reiterat, miercuri, nevoia de a avea un guvern de tehnocraţi, exprimând această idee în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu şi la care presa nu a avut acces. Consultările dintre liderii USL şi preşedintele Traian Băsecu s-au încheiat în cursul după-amiezii."Am revenit cu propunerea că avem nevoie de un guvern de tehnocraţi", a declarat Victor Ponta, la ieşirea de la consultări. Traian Băsescu "nu a respins ideea", dar a spus că "nu poate să îl demită pe Boc. E un preşedinte nervos, plictisit, cred că nu avea chef de consultări cu nimeni", a mai spus Victor Ponta.(Antena 3)

domeniu: 
categorie: