Subiectele serii de Miercuri, 28 Decembrie 2011

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în ediţiile emisiunilor de ştiri din această seară:

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ioan Boc a ajuns în satul Răchiţele
 Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ioan Boc, tatăl premierului Emil Boc, a ajuns, miercuri după-amiază, în satul Răchiţele, judeţul Cluj, şi a fost adus în curtea casei în care a locuit, unde a fost oficiată o scurtă slujbă, la care au asistat primul-ministru, familia şi vecini.Maşina mortuară care a adus sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ioan Boc a fost însoţită de premierul Emil Boc, de soţia acestuia, Oana, şi de cele două fiice, Patricia şi Cezara. Sicriul a fost aşteptat în curtea casei de către mama premierului, Ana Boc, de fraţii acestuia, de mai multe rude şi vecini, dar şi de preotul paroh al bisericii din localitate,Traian Boc, care a oficiat o scurtă slujbă de pomenire.În timpul slujbei, premierul Emil Boc a stat lângă mama sa şi îmbrăţişat-o. După slujbă, sicriul a fost depus în casă, în timp ce pe un gard din curte au fost depuse mai multe coroane de flori din partea unor rude şi vecini.După ora 18.30, în casa familiei Boc va avea loc priveghiul, conform tradiţiei.Ioan Boc a suferit un accident vascular cerebral, fiind internat, în 13 decembrie, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.(Realitatea TV)

Sute de şoferi s-au înghesuit la sediile RAR ca să-şi înmatriculeze maşinile
Noua   taxă auto care ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor a semănat panică printre şoferi. În a treia zi de Crăciun, sute de conducători auto s-au înghesuit la sediile Registrului Auto Român ca să-şi înmatriculeze mai repede maşinile. Şi la Constanţa a fost nebunie. Şoferii sunt revoltaţi, pentru că în anumite cazuri valoarea taxei o depăşeşte pe cea a maşinii cumpărate recent. Noul an vine cu un nou bir pentru şoferi. Viitoarea taxă auto se va aplica în funcţie de capacitatea cilindrică, anul de fabricaţie şi nivelul de poluare al maşinilor.  Actul normativ prevede taxe mult mai mari în cazul maşinilor fabricate înainte 1 ianuarie 2007. Iar conducătorii auto formează cozi pe zeci de metri în incinta sediului Registrului Auto Român din Constanţa, asta pentru că dincolo de poarta de la intrare sunt aliniate alte câteva zeci de maşini. Şoferii s-au înghesuit să-şi înmatriculeze maşinile second hand, recent cumpărate, de teamă că după Anul Nou vor plăti mii de euro odată cu noua taxă auto gândită de Guvern. Legea stabileşte o diferenţă uriaşă între autoturismele dotate cu Euro 5 şi cele cu Euro 3. Pentru o maşină din prima categorie, fabricată în 2008, spre exemplu, taxa poate ajunge la 400 de euro, în timp ce pentru o alta cu Euro 3 din 2004, birul creşte de 3 ori. Noua taxă auto a trecut de votul Parlamentului şi aşteaptă să fie promulgată de preşedintele ţării. În aceste condiţii, nici nu e de mirare agitaţia din rândul şoferilor.  Ultima zi din an, în care cei care au cumpărat maşini second hand le mai pot înmatricula este 30 decembrie.(Neptun TV)

Vom avea sau nu zăpadă de Revelion?
Dacă speraţi că veţi vedea zăpadă de Revelion, s-ar putea să fiţi dezamăgiţi. Meteorologii nu se aşteaptă să ningă în zilele următoare. Din contră, este posibil să avem parte de vreme destul de caldă pentru această perioadă. "Sâmbătă sunt aşteptate precipitaţii trecătoare şi slabe cantitativ în majoritatea regiunilor, însă poate doar în zona de munte să avem şi strat de zăpadă de care să ne bucurăm.În Capitală, sunt şanse de precipitaţii, posibil lapoviţă, nu este ecxlus să avem trecător şi ninsoare, însă condiţiile sunt destul de reduse", a spus meterologul Meda Andrei.La munte, există deja un strat de zăpară, iar ninsorile prognozate de meteorologi pentru sfârştiul săptămânii îl vor reîmprospăta, însă nu sunt aşteptate ninsori abundente nici măcar în zona de munte. (Antena 3)

300 de milioane de euro, factura plătită de români în 2012 pentru morile de vânt
Anul viitor se aşteaptă o creştere masivă a producţiei de energie electrică din surse regenerabile, în special din cele eoliene. Energia mai curată ne costă însă mai mult, pe fiecare dintre noi, din cauza sprijinului statului pentru acest sector, care se vede însă în facturile la curent.Totalul de certificate verzi care vor fi emise anul viitor se ridică la 5,51 milioane de unităţi, potrivit estimărilor Autorităţii de Reglementare (ANRE) publicate pe site-ul propriu. De peste trei ori mai mult decât în acest an.Pe lângă producţia Hidroelectrica, s-a luat în calcul cantitatea de energie produsă din surse regenerabile de către producătorii care au început deja livrările (s-a luat în calcul nivelul lunii noiembrie 2011)  şi estimările pentru producătorii de energie din surse regenerabile care vor începe activitatea la anul. În plus, ANRE luat în calcul la estimarea numărului de certificate pentru anul următor şi o creştere a consumului final de electricitate. Astfel, acesta ar urma să crească cu 5% faţă de nivelul din acest an, ajungând la 48,9 TWh. (Money.ro)

Compania Rosal, deținută de Honorius Prigoană, contract de 700.000 dolari pe lună pentru salubrizarea Irakului
Compania Rosal, deținută de fiul lui Silviu Prigoană, Honorius Prigoană, a câștigat un contract în valoare de 700.000 de dolari pe lună pentru salubrizarea unui oraș din Irak. Contractul se va derula începând cu vara lui 2012, iar Rosal nu este singura firmă românească care a profitat de nevoia de servicii de pe piața irakiană, după plecarea trupelor americane. Honorius Prigoană a declarat, vizavi de acestă afaceri, că Irakul este o țară sigură și că nu îi este frică să se aventureze într-un contract atât de "exotic"."Nu îmi este frică să merg acolo. Acum Irakul este sigur. Echipa tânără cu care am venit la firmă are planuri mari și acest lucru se vede în contractele făcute", a spus Honorius Prigoană.Afacerea presupune curățenia stradală, colectarea și depozitarea deșeurilor din orașul Sulaymaniyah. (B1 TV)

Euro, la cel mai scazut nivel din 20 septembrie. BNR a anuntat un curs de 4,2875 lei/euro
Moneda nationala s-a apreciat usor in prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel ca BNR a anuntat un curs de referinta cu 0,97 bani mai redus, de 4,2875 lei/euro, cel mai scazut nivel din 20 septembrie.In sesiunea precedenta, paritatea s-a plasat la 4,2972 lei/euro. Un curs inferior celui de miercuri a fost publicat de banca centrala la 20 septembrie, de 4,2843 le/euro.Leul s-a apreciat si in raport cu dolarul, banca centrala anuntand o rata de schimb cu 0,63 bani mai mica, de 3,2798 lei/dolar.Pentru francul elvetian, cursul de referinta a coborat cu 0,45 bani, de la 3,5181 lei/franc la 3,5136 lei/franc.In debut, bancile cotau euro la 4,2925 - 4,2950 lei, usor mai sus fata de nivelul de la inchiderea sesiunii precedente, cand transferurile se perfectau la 4,2915 - 4,2930 lei/euro. (PRO TV)

 

domeniu: 
categorie: