Suspendarea postului OTV. Reacţii pro şi contra

'SC First Media Advertising SRL a trimis în ziua de 12 septembrie 2002 o notificare CNA prin care a somat CNA ca în 24 de ore sa dispuna retragerea Deciziei nr.94/12,09,2002 de ridicare a licentei OTV. Decizia este calificata drept 'un abuz prin care se încalca drepturile cetatenesti prevazute de Constitutie. Decizia ne-a adus grave prejudicii si urmeaza sa va actionam în justitie, asa cum am procedat si în cauza nr. 989/2001 - proces pe care CNA l-a pierdut urmând sa ne plateasca câteva zeci de miliarde lei din cauza piedicilor puse la acordarea licentei în perioada înfiintarii postului.'
Ion Iliescu - preşedintele României
'Vehicularea de neadevăruri, incitarea şi calomnierea nu pot fi acceptate. Una este critica, una este exprimarea unor puncte de vedere divergente şi alta este vehicularea minciunii neadevărului şi incitării publice.'
Sorin Rosca Stanescu - 'Ziua'
'Mai bine ridicau 'licenta' lui Vadim Tudor si Revistei 'România Mare' care functioneaza ilegal.'
Cornel Nistorescu - 'Evenimentul Zilei'
'Hotarârea CNA este corecta'.
Ion Cristoiu
'Este o prostie imensa. S-a creat astfel un precedent. Ion Iliescu ar fi putut sa-l dea în judecata pe Corneliu Vadim Tudor si nu sa sanctioneze un post TV.'
Radu F. Alexandru - senator, membru al Comisiei de Cultura
'Cred ca este o decizie pripita'.
Eugen Nicolaescu - deputat, purtator de cuvânt PNL
'Cerem CNA sa anuleze decizia. PNL considera ca decizia CNA este strict politica si constituie o compromitere a clasei politice si contribuie la escaladarea extremismului'.
Traian Basescu - presedintele Partidului Democrat
'Este un abuz al puterii pentru ca, daca s-au încalcat regulile CNA trebuia suspendata o emisiune nu un post de televiziune - OTV este singurul post la care mai avea acces opozitia'.
PRM protesteaza fata de 'dictatura barbara instaurata de regimul Iliescu-Nastase, regim care nu suporta adevarul si la a carui comanda CNA a retras licenta de emisie'.
PRM îsi rezerva dreptul de a sesiza toate organismele internationale care apara libertatea presei.
Senatorul PSD, Adrian Păunescu a declarat marţi, 17 septembrie 2002 în plenul Senatului că nu este o soluţie interzicerea unui post de televiziune privat doar pentru că a difuzat critici la adresa unor oameni de la putere. După părerea lui Păunescu prin această decizie se plătesc poliţe în alb.
Hotărârea CNA privind suspendareapostului OTV a fost contestată de APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi un grup de telespectatori care s-au prezentat la sediul CNA.
Corneliu Vadim Tudor a ameninţat de la tribuna Senatului cu 'o revoltă generală în România'. Totodată a declarat că va participa în ziua de 18 septembrie la o demonstraţie de protest faţă de închiderea OTV.
Dan Diaconescu - 17 septembrie 2002. 'Televiziunea noastră va emite într-un fel sau altul' a declarat Diaconescu după ce a aflat de noul vot al CNA care consfinţeşte suspendarea postului. Reluarea emisiunilor se va face folosind licenţa altor societăţi, OTV fiind curtată de importanţi oameni de afaceri care vor pachete de acţiuni. Potrivit directorului OTV, licenţa a fost retrasă, printre altele, din cauza unei casete de patru ore care era trecută deja în grila de programe şi care prin dezvăluirile făcute de o misterioasă doamnă ar fi provocat un scandal imens în lumea politică.
Corneliu Ciontu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor:
Consideră decizia CNA, abuzivă şi trebuie anulată 'pentru că, în caz contrar, se creează un precedent care descalifică democraţia românească şi care plasează politica şi presa din România în rândul dictatorilor sud-americane ale secolului XX.
CNA - l-a acţionat în judecată, miercuri, 18 septembrie 2002 pe Corneliu Vadim Tudor ca urmare a unui articol apărut pe prima pagină a ziarului România Mare. Consiliul îl acuză pe Vadim de insultă şi calomnie, ca şi la incitare la violenţă împotriva membrilor săi.
Emanoil Valeriu, membru CNA - imediat după luarea deciziei.
'CNA a fost sunat de preşedintele Iliescu care a spus că se simte deranjat de cele întâmplate, dar mai ales că decizia CNA 'a fost legată de politică'. Lui Şerban Madgearu i-ar fi spus că nu a dorit niciodată închiderea OTV, decizia nefiind sugerată, cu atât mai puţin impusă de şeful statului'.
Curtea de Apel a stabilit pe 18 septembrie 2002 că OTV nu poate cere suspendarea hotărârii CNA înainte să se ceară anularea acesteia. Deci un nou proces în care se va cere anularea. Până atunci hotărârea rămâne cum am stabilit.

domeniu: 
categorie: