Tăriceanu despre restructurarea guvernului

Legat de restructurarea guvernului, premierul Tăriceanu a declarat, în emisiunea ProVest, difuzată duminică de ProTv, că ' Au fost voci care mi-au reproşat sau au reproşat în general că guvernul a păstrat aceeaşi structură cu cea dinainte de 2005. (...) Cineva nu trebuie să îşi imagineze că de mâine Guvernul României se va putea transforma ca o lămâie care s-a zbârcit. Nu se poate.' Tăriceanu a declarat că 'În ceea ce priveşte soluţia pentru restructurarea guvernului acesta este un lucru pe care îl decid eu în calitate de prim-ministru. Sigur că, aşa, păreri îşi pot exprima şi alţii. Nu cred că preşedintele Partidului Conservator a adoptat o atitudine înţeleaptă prin formulările pe care le-a făcut. Cel mai important însă este să discutăm despre modul în care trebuie gândită o formulă să spunem de guvern care să fie în concordanţă cu România membră la Uniunea Europeană. Au fost voci care mi-au reproşat sau au reproşat în general că guvernul a păstrat aceeaşi structură cu cea dinainte de 2005. Şi, da, sigur recunosc, nu este nici o problemă, am păstrat aceeaşi problemă pentru că înţeleg întotdeauna să mă ocup de lucrurile cu adevărat importante. Structura guvernului pe care am preluat-o, mă refer la ministere, şi aici nu sunt multe diferenţe faţă de ceea ce se va face în viitor, corespunde cu dimensiunea unei ţări precum România şi cu principalele domenii pe care le are de gestionat guvernul în continuare. Ca să fiu bineînţeles, un guvern restructurat va avea şi după restructurare un Minister al Sănătăţii, un Minister al Transporturilor, un Minister al Agronomiei, un Minister al Mediului, un Minister al Apărării, un Minister de Externe şi lista poate să continue. Deci nu trebuie să ne imaginăm', a precizat premierul.

'Cineva nu trebuie să îşi imagineze că de mâine Guvernul României se va putea transforma ca o lămâie care s-a zbârcit. Nu se poate. Pentru o ţară care are 22 de milioane de locuitori, pentru o ţară care este a şaptea ţară în Uniune, guvernul trebuie să aibă o dimensiune care să îi asigure gestionarea problemelor importante. Unde putem să discutăm este la numărul de miniştri. S-a spus că guvernul este prea numeros, sigur are câţiva miniştri delegaţi, ţinând cont de o serie de priorităţi care s-au schimbat, de o serie de lucruri care au dispărut, o parte din fotoliile ministeriale vor dispărea. Dar, atenţie, de fapt o serie de poziţii din cabinet şi nu de ministere - subliniez încă o dată. Sunt ministere care îşi vor schimba sau dacă vreţi vor lua o altă destinaţie, actualul Minister al Integrării Europene. Spun acest lucru pentru că l-am discutat cu titularul şi, în rest, nu vreau să fac alte comentarii specifice. Ministerul Integrării Europene nu îşi mai justifică existenţa, pentru că România a aderat la Uniunea Europeană. Dar în schimb avem alte necesităţi, avem nevoie de un Minister al Dezvoltării Regional şi atunci sigur că vom încerca să folosim oamenii, aparatul din Ministerul Integrării Europene care au lucrat pe probleme de dezvoltare regională în viitorul minister. V-am dat numai câteva exemple, ca să înţelegeţi modul în care voi gândi viitoarea schemă şi, desigur, aveţi dreptate, el va presupune şi o discuţie cu partenerii de coaliţie', de mai declarat Tăriceanu.

Premierul a mai subliniat că: 'Eu am o majoritate pe care ştiu că pot conta, în rest sigur că va depinde foarte mult şi de atitudinea celorlalţi factori reprezentaţi, celorlalte partide care sunt reprezentate în Parlament'.

domeniu: 
categorie: