Tăriceanu s-a întâlnit cu Barroso şi cu Olli Rehn

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, în cadrul căreia au analizat concluziile raportului Comisiei Europene şi paşii pe care România îi are în continuare de făcut. Cei doi oficiali europeni au felicitat Guvernul de la Bucureşti, autorităţile implicate în procesul de aderare, precum şi pe cetăţenii României pentru eforturile care au determinat încheierea cu succes a aderării la Uniunea Europeană. „Felicit Guvernului condus de premierul Călin Popescu-Tariceanu, pe toţi cei implicaţi în procesul de aderare, pentru cooperarea şi spiritul activ pe are l-au demonstrat în acţiunile din ultimele 20 de luni”, a spus comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.

„Am venit în România pentru a vă felicita şi pentru a sărbători. Ţara dumneavoastră se află la capătul unui drum şi a reuşit să facă tot ceea ce şi-a propus, foarte bine. Aş vrea să felicit atât poporul român cât şi politicienii, conducătorii din România pentru această realizare istorică”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Primul-ministru: Am ambiţia ca România să depăşească aşteptările şi în continuare

Premierul Călin Popesc-Tăriuceanu a afirmat că performanţele obţinute de România în ultimele 20 de luni sunt un argument că reformele vor continua în acelaşi ritm: „Am discutat în detaliu măsurile pe care România trebuie să le continue pentru a rezolva problemele din justiţie, agricultură, domeniul-sanitar-veterinar. Am ambiţia să demostrăm că România poată să depăşească aşteptările şi de acum înainte”, a afirmat şeful Executivului în conferinţa de presă comună.

Premierul Tăriceanu a subliniat că România este gata să se implice în mod activ în consolidarea proiectului european: „Îmi doresc să fim nu doar beneficiari, ci şi contributori la realizarea proiectului european. Îmi doresc ca viitorul comisar europen din România să contribuie la crearea unei Comisii şi mai puternice”.

Primul-ministru a afirmat că împreună cu oficialii europeni a căzut de acord că România a făcut tot ce trebuia să intre în Uniunea Europeană pe baza meritelor proprii şi nu a unor „proptele politice”. „Decizia Comisiei Europene este luată pe baza progreselor făcute şi a angajamentele îndeplinite. Nu intrăm pe uşa din dos, ci cu fruntea sus. Este o realitate de care românii pot fi mândri”, a subliniat primul-ministru.

Premierul Tăriceanu a mulţumit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, şi şefului Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Schelle, pentru colaborare, pentru spiritul de încredere şi parteneriatul care au făcut posibilă aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007.

Jose Manuel Barroso: România îşi merită locul în Uniunea Europeană

Decizia Comisiei Europene se bazează pe eforturile depuse de autorităţi, de forţele politice şi de societatea civilă, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

“Putem să fim siguri că România îşi merită locul în Uniunea Europeană. Decizia pe care Comisia Europeană a luat-o ieri a avut la bază meritele pe care le are România”, a afirmat Jose Manuel Barroso

Preşedintele CE a arătat că România va beneficia de avantajele integrării după aderare, dar este nevoie de muncă în continuare şi cooperare între România şi instituţiile europene.

Oficialul european şi-a arătat convingerea că România va continua reformele politice, economice, administrative şi judiciare şi a dat asigurări că poate conta pe sprijinul Comisiei Europene. „1 ianuarie 2007 nu este capătul drumului, ci este o altă fază importantă pentru România şi UE, deşi mai sunt multe de făcut, astfel încât să devină un partener puternic şi de încredere pentru construcţia Uniunii Europene” a afirmat Barroso.

România poate avea o contribuţie importantă în cadrul UE, a arătat Jose Manuel Barroso. „Contăm pe experienţa României în această zonă, contăm pe România să ne ajute să împlinim obiectivele legate de prosperitatea continentului nostru” a spus preşedintele CE.

Olli Rehn: „În ultimele 20 de luni s-au văzut transformări profunde în România”
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn a arătat că eforturile depuse de pentru aplicarea reformelor a făcut posibilă confirmarea datei de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea la UE.

„Vreau să felicit Guvernul României, Parlamentul, administraţia, societatea civilă pentru eforturile depuse şi pentru rezultatele concrete obţinute, care se reflectă în reformele care au avut loc şi care au sporit importanţa principiilor democratice”, a spus comisarul Olli Rehn.

Comisarul european pentru extindere a precizat că încurajează autorităţile de la Bucureşti să continue aceste reforme, începute în anii 90 şi intensificate în mod evident în ultimii 2 ani, astfel încât România să demonstreze că eforturile nu se opresc aici şi că ele vor continua, pentru a confirma rezultatele obţinute.

„În ultimele 20 de luni s-au văzut transformări profunde în România în special în funcţionarea statului de drept şi sistemul judiciar şi am încrederea că România va deveni un punct de referinţă pentru puterea de transformare din cadrul UE şi va deveni şi un exemplu pentru toate statele care doresc să adere la UE”, a spus comisarul Olli Rehn.

El a adăugat că este încrezător în faptul că România va îndeplini toate aceste deziderate şi că va deveni un partener puternic în Europa pentru a putea juca şi un rol influent.

„Aderarea României la Uniunea Europeană va consolida Europa, şi sperăm că România va deveni un aliat puternic, preocupat de pace, prosperitate şi libertate în această parte a europei pentru a ne putea realiza obiectivele noastre comune”, a spus Olli Rehn.

domeniu: 
categorie: