Tăriceanu s-a întâlnit cu omologul său britanic

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a avut, în această după-amiază, o întrevedere cu primul-ministru britanic, Gordon Brown, în marja Summit-ului NATO organizat la Bucureşti.

În cadrul întrevederii, premierul Tăriceanu a evocat vizita la Londra de anul trecut. Cu acel prilej a fost stabilită organizarea Forumului de afaceri româno-britanic, organizat în această primăvară, care s-a bucurat de un real succes în Marea Britanie, a afirmat primul-ministru român. Şeful Executivului de la Bucureşti a apreciat sprijinul omologului său britanic pentru organizarea acestei reuniuni şi a adăugat că acest forum va avea o replică la Bucureşti, în următoarea perioadă.

Cei doi oficiali au discutat despre întărirea cooperării bilaterale. În acest context, primul-ministru Tăriceanu a menţionat că România este atractivă din punct de vedere investiţional. Preluarea Automobile Craiova de către compania Ford este una dintre marile investiţii cu capital străin care se va dezvolta în România.

În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au discutat, de asemenea, despre politica energetică la nivel regional. Primul-ministru român a pledat pentru necesitatea unei politici energetice comune care să reducă dependenţa de un singur furnizor.

Totodată, cei doi prim-miniştri au abordat subiectele aflate pe agenda summit-ului NATO, pe marginea acordării statutului MAP (Planul de Actiune pentru Aderare la NATO)  Ucrainei şi Georgiei, precum şi despre invitaţiile pentru aderarea la NATO.  

În ceea ce priveşte Serbia, primul-ministru român a reafirmat ideea că acest stat ar trebui să aibă o perspectivă europeană.

Prim-miniştrii României şi Marii Britanii au discutat şi despre contribuţia României la operaţiunile NATO în Afganistan, primul-ministru român precizând că o atenţie deosebită se acordă pregătirii pentru asumarea viitoarelor misiuni.

Premierul britanic, Gordon Brown a mulţumit României pentru contribuţia pe care o are în cadrul misiunilor NATO.

domeniu: 
categorie: