Teatrul DESANT îşi suspendă activitatea

Asociaţia pentru educaţie creativă PERSONA transformă, prin sprijinul ROMTELECOM, în august 2005, un fost magazin de telefoane in Teatrul DESANT, primul spatiu-laborator de cercetare si experimente multidisciplinare din Bucuresti. Sediul, aflat la parterul unui bloc din zona Ion Mihalache / Turda,  a generat, timp de 2 ani de zile un numar impresionant de proiecte culturale si workshopuri educative, se arată într-un comunicat remis AMOS News.

Cum contractul cu proprietarul spatiului  -  compania de telefonie fixa ROMTELECOM -  a expirat dupa doi ani de zile, si, din motive independente de vointa noastra, nu a putut fi prelungit, anuntam ca Teatrul DESANT isi suspenda activitatea pana la gasirea unui nou spatiu de lucru. Pentru echipa, DESANT inseamna work in progress; desi spatiul de desfasurare se poate schimba, DESANT continua sa militeze pentru aceleasi idei si noi formule de lucru.

Filosofia DESANT s-a bazat pe faptul ca un proiect artistic inseamna o experienta profesionala castigata, pentru care nu exista indici prestabiliti de reusita sau esec; ehipele de lucru au fost interesate mai degraba de procesul de creatie decat de produsul final, pentru ca DESANT a fost in primul rand un laborator. Este ceea ce  a facut acest spatiu unic, artistul fiind singurul chemat sa judece in ce masura proiectul lui si-a atins scopul.

DESANT a abordat subiecte cu tematica sociala si s-a implicat activ in problemele societatii contemporane.

DESANT a militat pentru educatia creativa a publicului si pentru dezvoltarea unui nou tip de text dramatic, bazat pe o metoda de cercetare  ampla, prin focus-grup; a sprijinit primul mare proiect de familiarizare a publicului american cu noul teatru romanesc:  After The Fall: Reality And The New Romanian Theatre, realizat la Immigrants? Theatre si Centrul Martin Segal al City University of New York (CUNY), 2006.

MOCAPartY, proiectul multidisciplinar dedicat explorării unor metode creative noi a fost sustinut de 16 artişti din medii profesionale diverse (teatru, arte vizuale, dans) si s-a indreptat spre doua paliere de lucru: formarea şi atragerea de public şi promovarea unor formule inovative şi multidisciplinare de creaţie teatrală. 

La Teatrul DESANT Saviana Stanescu a sustinut work-shopul de dramaturgie "Reimaginand clasicii. Antigona".

Preocuparile Teatrului DESANT au fost orientate catre tematica spatiului urban si tipurile umane specifice lui;  metoda de lucru folosita a avut la baza cercetarea si documentarea directa (un exemplu: proiectul de cooperare europeana Les Gaspards, enfants sauvages de l'Europe, realizat in colaborare cu Compania Le Sablier (Franta), si Centrul Cultural din Lublin (Polonia);

Asociatia PERSONA a initiat in spatiul DESANT o serie de dezbateri publice, care nu privesc numai restransa a creatorilor independenti, ci si legatura nemijlocita cu societatea civila.  Proiectul DEsantZBATERI a luat nastere din nevoia reala de comunicare, sustinere si promovare pe care o au toti artistii romani in acest moment.

Desi i se spune teatru, DESANT a gazduit numeroase expozitii, lansari de carte, dezbateri publice, concerte. Desant este locul in care s-au intalnit pentru prima data artistii din zona filmului independent.

domeniu: 
categorie: