Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada Decembrie 2011 - Februarie 2012

Potrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2011, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada decembrie 2011 - februarie 2012 relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul, scădere moderată în industria prelucrătoare şi servicii şi scădere în construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Industrie prelucrătoare: Tendinţă de scădere moderată a activităţii
În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare (-9% la întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).
Construcţii:Tendinţă de scădere a activităţii 
Potrivit estimărilor din luna decembrie 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -39%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural          -33%).
Managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -37%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural 2%).
Comerţ cu amănuntul:Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii  
În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%), a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +3%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). 
Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +8%).
Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +16%).
Servicii:Tendinţă de scădere moderată a activităţii  
Conform estimărilor din luna decembrie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -6%).
În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). 
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).
domeniu: 
categorie: