Teroriştii de lângă noi

Pericolul terorist devine pe zi ce trece tot mai acut. Statele Unite ale Americii, Spania şi Anglia, ţări cu un dispozitiv antitero impresionant au fost lovite puternic. În mai toate cazurile autorii atentatelor au venit cu mult timp înainte în zonă, au încercat să treacă cât mai neobservaţi, iar atunci când şefii Al Qaida au ordonat au trecut la atac.
În România există o puternică comunitate provenită din ţări cu problematică teroristă şi nu este exclus ca printre ei să se afle organizatori sau executanţi ai unor acţiuni teroriste. Ce exemplu mai concludent poate fi decât cazul OMAR HAYSSAM, care fiind suspect de spionaj şi implicat în numeroase acţiuni ilicite a reuşit să pătrundă până la Palatul Cotroceni?

Pentru a sensibiliza cititorii şi de ce nu şi autorităţile prezentăm mai jos câteva organizaţii teroriste aflate în atenţia serviciilor de informaţii din Europa.

Europa

EUSKADI TA ASKATASUNA

- Frăţia bască şi libertatea sau ETA, organizaţie a separatiştilor basci din Spania şi Franţa, care acţionează prin acţiuni teroriste pentru crearea unui stat independent. Sunt deosebiţi de violenţi, folosind atentate cu bombe şi arme de foc. În ultimul an au avut zeci de atentate reuşite în Spania, soldate cu 11 morţi.

RED BRIGADES

– Brigăzile roşii. Organizaţie teroristă diversionistă de stânga italiană, cu un număr impresionant de atacuri în Italia anilor ’80. Cele mai importante atacuri au fost cele soldate cu uciderea primului ministru Aldo Moro şi aruncarea în aer a unui tren de pasageri la Bologna. În ultimul timp, elemente „istorice” ieşite din detenţie încearcă să refacă gruparea.

BAADER MEINHOFF

- mişcarea de stânga germană care a comis atentate în vestul Germaniei. Elemente de legătură ale grupării au vizitat România, fiind supravegheate de organele de specialitate.

IRA

- Armata Republicană Irlandeză, luptă pentru readucerea Irlandei de Nord alături de Republica Irlanda şi, implicit, izgonirea „cotropitorilor” englezi.

PIRA - PROVISIONAL IRISH REPUBLICAN ARMY

– compusă din elemente extremiste desprinse din prima.

CIRA

– Continuarea luptei armatei irlandeze. Toate au comis numeroase atentate cu bombă şi atacuri armate refuzând şi în prezent să se dezarmeze.

ORANGES VOLUNTEERS

– loialiştii nord-irlandezi care folosesc aceleaşi metode pentru a-i contracara pe primii.

DEV SOL

– Frontul Popular de Eliberare a Turciei. Organizaţie de stânga care luptă contra „regimului totalitar” de la Ankara. Are cel puţin 5.000 de membri în închisorile turceşti.

P.K.K – Partidul muncitorilor kurzi

– organizaţie care luptă pentru crearea unui stat kurd în nordul Turciei, Irak, Siria şi Iran. A comis numeroase atentate, fiind în război total cu armata şi organele specializate ale Turciei. Numeroşi militanţi ai acestui partid au tranzitat România.

ARMATA SECRETĂ PENTRU ELIBERAREA ARMENIEI

– A.S.A.L.A., cu sucursalele „Organizaţia 3 octombrie” şi „Organizaţia 15 mai”, toate acţionând contra unor obiective turceşti. Au elemente de sprijin în Republica Armenia, Franţa, SUA şi simpatizanţi în rândul comunităţii armene din România.

Grupările SIKH, care urmăresc prin atacuri teroriste desprinderea de India. Un comandou al acestei grupări l-a atacat în august 1991 pe ambasadorul Indiei, care a scăpat nevătămat datorită intervenţiei luptătorilor Brigăzii Antiteroriste.

America de Sud

SONDERO LUMINOSO

– Peru. Organizaţie de stânga cu puternic suport în rândul populaţiei sărace. Are la activ numeroase atacuri în ţara de origine, vizând obiective militare şi ale administraţiei de stat.

A.U.C.

– unităţile de autoapărare ale Columbiei luptă de 20 de ani contra guvernului legal, controlând zone întinse ale ţării.

E.L.N.

-  Armata de eliberare a Columbiei. Mişcare de stânga în permanent război cu armata şi forţele de dreapta.

F.A.R.C.

– Forţele armate revoluţionare ale Columbiei- idem cu cele de mai sus.

TUPAC AMARU în Peru

- luptă de peste 20 de ani u autorităţile centrale pentru aducerea la putere a indienilor băştinaşi.

Asia

A.U.M. (Secta Adevărului Suprem)

– cu sediul în Japonia, are în competenţă luptători fanatici care vor să înlocuiască actuala orânduire sociala cu cea prevăzută de ei. Au atacat cu gaze otrăvitoare reţeaua de metrou din Tokio, ucigând zeci de persoane.

ABU SAYYAF

– grupare extremist-religioasă care acţionează în Filipine şi Indonezia. A luat sute de ostatici, pe care îi decapitează dacă nu li se satisfac cerinţele (în special solicită în schimb mari sume de bani).

I.M.U.

– Mişcarea Islamică din Uzbekistan. Are la activ sute de atacuri în ţara de origini, vizând instaurarea statului islamic.

TIGRII TAMILI

- mişcare pentru eliberarea unei zone locuite de ei în Sri Lanka. Au ramuri şi reprezentanţi în Occident, cea mai reprezentativă fiind „Federaţia tamililor canadieni”. Are la activ sute de atentate, cel mai recent în iulie 2001, când au ucis 17 oameni într-un atentat sinucigaş la Aeroportul Columbo.

KACH AND KAHANE CHAI

– organizaţie de extremă dreaptă israeliană care răspunde cu acţiuni în forţă la atacurile teroriste arabe.

MUJAHEDINIII KHALIC

– cu ramura Societatea Studenţilor Musulmani Iranieni – luptă contra regimului de la Teheran. Au baze în Irak, dar şi în Europa Occidentală. Mulţi simpatizanţi au studiat în România. Organizaţii teroriste arabe

JIHADUL ISLAMIC EGIPTEAN

– terorişti fanatici care au atacat în repetate rânduri turiştii străini şi pe toţi cei care nu le împărtăşesc credinţa. Cel mai răsunător atac a fost cel soldat cu uciderea preşedintelui egiptean Anwar El Sadat la 6 octombrie 1981. Elemente ale grupării se află în atenţia organelor specializate din SUA, legat de grupul Ben Laden.

JIHADUL ISLAMIC PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI

– Hisballah Partidul lui Dumnezeu.

BRIGĂZILE ARABE REVOLUŢIONARE

– conduse de Abu Nidal, unul dintre cei mai vestiţi luptători palestinieni, care şi-a început cariera prin atentatul de la München soldat cu uciderea a 11 sportivi israelieni. Are la activ numeroase atentate reuşite, prin care şi cel din 4 decembrie 1984, în faţa hotelului Bucureşti, când a fost ucis un diplomat iordanian.

AL ASSIFA – TRĂSNETUL

- Grupare palestiniană disidentă susţinută de Siria. Este împotriva oricărei negocieri cu Israelul .

FRONTUL POPULAR DE ELIBERARE A PALESTINEI

– fondat de Georges Habache – mişcare de sorginte comunistă care nu acceptă pacea decât dacă Israelul se retrage din Palestina. Simpatizanţii au fost la studii în România. În zonă activează şi alte organizaţii mai puţin cunoscute, cum ar fi AL GAMA’A AL-ISLAMIA, ORGANIZAŢIA JUSTIŢIEI REVOLUŢIONARE, ORGANIZAŢIA SOCIALIŞTILOR MUSULMANI, AL SAIKA, precum şi organizaţii aparent legale, dar care nu se dau în lături de la atacuri teroriste, cum ar fi AL FATAH cu braţul său înarmat- FORŢA 17.

FRAŢII MUSULMANI SUDANEZI

– conduc practic Sudanul, fiind aliaţi declaraţi ai lui Usama Ben Laden.

FRAŢII MUSULMANI ALGERIENI

- sunt într-un război permanent şi sângeros cu autorităţile care îi reprimă cu aceleaşi metode. Mulţi dintre ei au emigrat în Europa, iar alţii s-au retras în deşert, de unde atacurile continuă.

Grupările şi organizaţiile teroriste sunt în atenţia organelor specializate din întreaga lume, care cooperează pentru a-i anihila. Prezentul material urmăreşte să atenţioneze cititorii şi să-i îndemne ca, în cazul în care în anturajul lor apar străini cu astfel de preocupări, să nu ezite şi să anunţe organele statului. Dacă cetăţeanul respectiv are chiar legături aparent nevinovate cu astfel de organizaţii, atunci puteţi fi siguri că nimeni nu mai este în siguranţă şi trebuie să informeze organele româneşti specializate în combaterea terorismului.

domeniu: 
categorie: