Timişoara: Profesorii din UVT acuză conducerea că îi marginalizează

Profesorii care fac parte din sindicatul „Universitas Timisiensis” se gândesc să acţioneze în justiţie conducerea Universităţii de Vest din Timişoara pe motiv că le refuză sistematic, de luni întregi, semnarea constractului colectiv de muncă. Conform declaraţiilor lui Mihai Radan, preşedintele sindicatului, scandalul dintre cei peste 500 de profesori care fac parte din sindicat şi rectorul UVT, Ioan Mihai, a fost declanşat pentru că rectorul insistă să îi marginalizeze şi refuză orice formă de comunicare.

În privinţa contractului colectiv de muncă, discuţiile au început din luna decembrie a anului trecut, când cele două părţi s-au întâlnit, dar nu s-a ajuns la nici un final concret. Sindicaliştii au cerut medierea discuţiilor de către Direcţia de Muncă şi Solidaritate Socială. „Fostul director al instituţiei, Radu Groza, a fost făţiş de partea conducerii, ba chiar ne-a ameninţat”, spune profesorul Radan.

Negocierile au fost reluate, tergiversate din nou, iar sindicaliştii au cerut din nou ajutorul DMSS. „Nu mai ştim ce să facem. Am cerut şi ajutorul Ministerului Educaţiei, iar acum aşteptăm concluzia”, afirmă liderul profesorilor. Printre problemele reclamate de profesorii UVT se află şi nerespectări ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură: nu există o comisie paritară, nu există fişe ale posturilor, se încalcă normele didactice, nu se plătesc sporurile de 100% pentru orele prestate sâmbăta şi duminica, a fost concediată o salariată însărcinată, reprezentanţii sindicatului nu sunt invitaţi la şedinţele Senatului şi ale consiliilor profesorale ale facultăţilor.

O problemă stringentă pentru profesori este lipsa unui spaţiu unde să funcţioneze. „Ni s-a dat o sală, la mare distanţă de Universitate. În acea sală se intra printr-un grup sanitar, pe lângă WC-uri şi chiuvete. E clar că voiau să ne discrediteze imaginea”, explică sindicaliştii. Spaţiul a fost refuzat, dar profesorii au găsit altul, tot într-un grup sanitar, nefolosit de 15 ani, încăpere care putea fi transformată. Cererea a fost aprobată, dar când s-au început lucrările, conducerea a cerut spaţiul înapoi. Comitetul director al „Universitas Timisiensis” a făcut alte demersuri, fiecare dintre ele fiind amânate de la o lună la alta. „Am ajuns să ne întâlnim în curte. Aici ne dezbatem principalele probleme. A fost cald până acum, dar la iarnă ce facem?”, întreabă Daniel Vighi, unul dintre membrii sindicatului. „Între noi şi rector există probleme de comunicare. Îi mai dăm rectorului o nouă şansă să negociem contractul colectiv de muncă săptămâna viitoare. Dacă nu acceptă, îl vom acţiona în justiţie”, au decis profesorii.

Acuzatul, rectorul Ioan Mihai, nu pare îngrijorat de deciziile profesorilor, dar recunoaşte că probleme de comunicare există. „Au nişte cereri absurde în acel contract colectiv de muncă. Ar dori, de exemplu, să li se dea un spor de fidelitate de 20% pentru că nu predau ore şi la universităţi particulare. Asta în condiţiile în care nu le-am interzis să predea şi în alte părţi”, a declarat Mihai. Din punctul acestuia de vedere, nu există dialog pentru că „ei îşi formulează cererile în scris pe ideea: daţi, faceţi, vă dăm în instanţă”.

„Cred că lucrurile se pot rezolva, dar trebuie să existe înţelegere şi din partea lor. Sunt deschis negocierilor faţă în faţă, nu prin scrisori de ameninţare. La acestea nu răspund”, mai spune rectorul Universităţii timişorene. Acesta infirmă multe din cele spuse de profesori, explicând că spaţiul din toaletă nu le-a fost repartizat intenţionat. În plus, normele didactice au fost depăşite la comun acord cu profesorii, pentru ca aceştia să ia salarii mai mari. „Angajata însărcinată care a fost concediată nu mai avea normă şi era însăcrinată de doar trei săptămâni”, s-a disculpat rectorul.

domeniu: 
categorie: 
Autor: