Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Topul celor mai bune bănci din 2006

În domeniul bancar, anul 2006 a fost unul al surprizelor. "Giganţii" au alergat umăr la umăr cu "piticii", cei din urmă fiind aproape de a fi cei dintâi. BusinessWeek România publică în exclusivitate topul băncilor din România în funcţie de criterii financiare(creşterea nominală şi procentuală a activelor şi a profitului, indicatorii de rentabilitate a activelor şi a capitalului, numărul sucursalelor), la care s-au adăugat voturile membrilor din domeniul financiar-bancar, rugaţi să desemneze cel mai bun bancher.

Prima bancă în top este BRD Group Societe Generale, care a reuşit să obţină creşteri la toate criteriile, fiind avantajată în special de indicatorul ROE, de creşterea nominală a activelor şi a profitului, dar şi de numărul mare al sucursalelor, care o situează pe locul doi în sistemul bancar din punct de vedere al mărimii reţelei.

Ocupantul locului doi este Volsbank, care întruneşte cel mai mare punctaj la capitolul date financiare. VBR este o bancă mijlocie, care face faţă cu succes giganţilor cu care concurează. Conform rezultatelor anunţate la finele lunii martie, Volksbank a reuşit să intre pe locul zece în clasamentul băncilor după active, cu o cotă de piaţă de 3,10%.

Podiumul este închis de BCR, care din 2006 se afla în plin proces de restructurare şi adaptare la standardele Erste Bank, pentru care are alocată o suma de peste 200 mil. Euro.

Următoarele locuri sunt ocupate de Banca Transilvania, CEC, Banca Românească, UniCredit, Banca Italo-Romena, BancPost, Raiffeisen.

Bancherul anului a fost votat Patrick Gelin, preşedintele BRD-Groupe Societe Generale. El a adunat 49 puncte, dintre care 44 au fost obţinute pe baza rezultatelor financiare, iar restul reprezintă voturile acordate de colegii din domeniu.

Realizarea topului a depins de 10 criterii stricte: creşterea nominală a activelor în anul 2006 faţă de anul 2005 şi creşterea procentuală a acestora, creşterea nominala a profitului în anul care a trecut comparativ cu anul precedent şi cea procentuală, valoarea indicatorilor ROA şi ROE în 2006 şi creşterea acestora faţă de 2005, numărul de sucursale ale băncilor şi voturile acordate de executivii din piaţa unui coleg bancher. Pentru fiecare criteriu s-au acordat puncte în funcţie de suma rezultată exprimată în lei.

domeniu: 
categorie: