Topul evenimentelor săptămânii: 22 - 28 Martie 2010

Informatia.ro (AMOS News) a monitorizat cele mai importante evenimente, înregistrate în această săptămână. Vă prezentăm clasamentul primelor cinci subiecte de presă, în funcţie de impactul lor asupra opiniei publice.

   1. România va achiziţiona 24 de avioane F16 'low cost"
CSAT a aprobat marţi achiziţionarea a 24 de avioane F16 la mâna a doua, urmând ca propunerea să fie trimisă la Parlament pentru dezbatere."Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru luare în dezbatere şi decizie", se arată în comunicat.
Ministrul Apărării Gabriel Oprea s-a referit, în cadrul şedinţei CSAT, şi la implicaţiile terminării, în anii următori, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat în dotarea Forţelor Aeriene române, precizează comunicatul.Decizia intervine după ce precedenta reuniune a CSAT a anunţat în 4 februarie că România va găzdui rachete interceptoare din cadrul scutului american antirachetă.
   2. Senatorii l-au "legat" pe Cătălin Voicu
Scandal mare cu fostul social democtrat Cătălin Voicu, acesta a ieşit în evidenţă toată săptămâna din cauza problemelor cu justiţia, a stenogramelor despre care s-a tot vorbit şi din cauza problemelor de sănătate. Senatorii au dat aviz favorabil cererii DNA pentru arestarea senatorului PSD Cătălin Voicu. 70 de voturi "pentru" şi 40 "împotrivă" au fost voturile senatorilor care îl trimit astfel pe Vociu să se apere direct în faţa instanţei. Şedinţa în care senatorii au supus la vot cererea privind arestarea lui Cătălin Voicu s-a desfăşurat în lipsa senatorului, care, din motive de sănătate, a ajuns din nou la spital. Senatorului Cătălin Voicu i s-a făcut rău chiar în momentul intrarii în Palatul Parlamentului şi a fost dus la spital.
   3. Senatul a adoptat Legea privind eliberarea garanţiilor statului român pentru Ford
Membrii Senatului au adoptat marţi legea pentru ratificarea Acordului de garanţie dintre România şi BEI privind garantarea în proporţie de 80% a obligaţiilor aferente Contractului de finanţare în valoare de 400 milioane euro pentru modernizarea fabricii Ford de la Craiova. 73 de senatori au votat "pentru", au fost trei "abţineri" şi un vot "împotrivă". Pe 17 Martie acordul de garanţie a fost adoptat şi de Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă.
   4.Moţiunea simplă care îl vizează pe ministrului Şeitan a fost respinsă
Moţiunea simplă care se intitulează "Şeitan, un tsunami PD-L care înghite salariile, pensiile şi locurile de muncă ale românilor" iniţiată de PSD împotriva ministrului muncii, Mihai Şeitan, a fost respinsă în plenul Camerei Deputaţilor. Deputaţii PSD l-au acuzat pe ministru Şeitan că a adus prejudicii financiare bugetarilor, pensionarilor, şomerilor şi copiilor care primesc alocaţii de stat. Conform PSD, proiectul de lege al pensiilor urmăreşte reducerea valorii punctului de pensie sub 45% din salariul mediu brut pe economie.
   5. Operaţia lui Nicolae Văcăroiu s-a încheiat cu succes
Intervenţia chirurgicală de bypass aorto-coronarian a lui Nicolae Văcăroiu s-a încheiat cu succes, joi, la câteva minute după ora 17.00. Operaţia, care a durat în jur de şapte ore, a fost efectuată de o echipă medicală de la Spitalul Floreasca din Capitală, condusă de prof. dr. Şerban Brădişteanu. Văcăroiu a fost internat la Floreasca miercuri, cu diagnosticul cardiopatie cronică. Intervenţia chirurgicală a avut scopul de a aduce sânge de la nivelul aortei până în muşchiul inimii, prin ocolirea arterelor coronare astupate. Arterele coronare sunt vasele care în mod natural aduc sânge din aortă până în muşchiul inimii. Potrivit specialiştilor, bypass-ul aorto-coronarian este una dintre cele mai frecvente operaţii din chirurgia cardiacă a adultului, care se practica în boala coronariană ischemică, aşa-numita angină pectorală.

/>

 

domeniu: 
categorie: