Tot ce trebuie să ştii despre noua Lege a Sănătăţii

Fără îndoială cea mai mare schimbare pentru sistemul de sănătate din România o reprezintă introducerea caselor de asigurări în sistemul acordării de îngrijiri medicale. Dar proiectul de reformă lansat pe 28 Decembrie în dezbatere publică vine şi cu alte schimbări.

Introducerea caselor de asigurari private in sistem
In mod concret, casele de asigurari vor avea un rol de intermediar intre populatie si furnizorii de servicii medicale (spitale, clinici, cabinete de specialitate).
Proiectul de act normativ prevede constituirea unui Fond national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), unde se vor aduna contributiile asiguratilor. Banii adunati de FNUASS vor fi apoi repartizati caselor de asigurari private, in baza contractelor stabilite cu CNAS.
Asiguratorii de sanatate care pot intra in sistemul de asigurari sociale de sanatate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania;
b) sa fi incheiat la nivelul grupului national sau international din care fac parte polite de asigurare de sanatate pentru cel putin un milion de asigurati;
c) valoarea totala a primelor de asigurare subscrise sa fi fost de cel putin 250 milioane de euro la nivelul grupului national sau international din care fac parte.
Asiguratorii incheie contracte de tip civil atat cu CNAS, cu furnizorii de servicii medicale cat si cu asiguratii sau reprezentantii legali ai acestora. Contractul cu asiguratii include conditiile de acordare a pachetului de servicii medicale de baza.
domeniu: 
categorie: