Traian Băsescu a dezvelit placa memorială Dimitrie Cantemir, la Istanbul

In contextul participarii la Summit-ul Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN) ce se desfasoara astazi, 25 iunie, a.c., la Istanbul, presedintele Romaniei, Traian Basescu a dezvelit placa memoriala „Dimitrie Cantemir”, situata in incinta Muzeului "Dimitrie Cantemir", se arată într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială.

Presedintele Basescu a multumit autoritatilor orasului Istanbul si autoritatilor romane „pentru efortul de a reda, in primul rand romanilor, dar si relatiei bilaterale romano-turce un monument al istoriei noastre”. Totodata, seful statului a multumit, in mod deosebit, reprezentantilor Uniunii Europene in Turcia pentru efortul de a promova si asigura finantarea proiectului. Presedintele tarii a apreciat faptul ca, prin aportul Comisiei Europene, a fost posibil „ca 22 de ani din viata lui Dimitrie Cantemir sa fie revitalizati si intorsi catre popoarele celor doua tari, poporul roman si poporul turc”.

 Presedintele Traian Basescu a precizat ca istoria il retine pe Dimitrie Cantemir ca pe unul dintre cei mai importanti domnitori si carturari: „in mod egal, Dimitrie Cantemir a marcat cultura, filosofia, dar si administratia Imperiului Otoman”. Seful statului a amintit lucrarile dedicate Imperiului Otoman si institutiilor acestuia in care marele carturar a reusit sa surprinda organizarea administrativa si unui mare imperiu, dar si muzica si obiceiurile vremurilor pe care le-a analizat.

Totodata, vorbind despre „Descriptio Moldavie”, Presedintele Basescu a apreciat ca in comportamentul sau de politician si de domn al Moldovei, Dimitrie Cantemir a aratat temerile unei tari aflate la rascrucea a doua imperii. „Dincolo de orice, Dimitrie Cantemir ramane pentru noi toti un om cult, un om care a stiut sa surprinda realitatile vremii si sa le transmita asa cum au fost ele pentru ca astazi, sa ne putem intelege radacinile”, a afirmat presedintele tarii. 

domeniu: 
categorie: